Majka, očuh, djed i nana četvorogodišnjaka: Negiraju krivnju za zlostavljanje i ubistvo djeteta

0
18

-majka-ocuh-djed-i-nana-cetvorogodisnjaka-u-kantonalnom-sudu-sarajevo-negiraju-krivnju-za-sistematsko-zlostavljanje-i-ubistvo-djeteta-Sarajevo – Ena Lipa, majka ubijenog četvorogodišnjaka, njen nevjenčani suprug Salih Arnautović, te djed Emir i nana Munira Lipa danas su na ročištu za izjašnjenje o krivici održanom u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjavili da se ne osjećaju krivim za sistematsko zlostavljanje i ubistvo dječaka Smaje Ćesira u februaru ove godine u Hadžićima kod Sarajeva.

Optužnica potvrđena 19. maja Enu Lipa i Arnautovića tereti za ubistvo dječaka na okrutan ili podmukao način, a Emira i Muniru Lipa za nasilje u porodici i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Nezadovoljan advokatom

Pored ubistva, prvooptuženi Arnautović se tereti i za zapuštanje ili zlostavljanje djeteta, te nanošenje teških tjelesnih povreda dječaku, a Ena Lipa za nasilje u porodici  i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Na samom početku ročišta sutkinja za prethodno saslušanje Adisa Zahiragić je kazala da je prvoooptuženi Arnautović od Suda tražio da mu promijeni branioca koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti Aleksandra Majkalovića, za kojeg je kazao da ne obavlja svoju dužnost profesionalno niti da ga posjećuje u pritvoru, te da će, ukoliko Sud ne udovolji tom njegovom zahtjevu, otpočeti sa štrajkom glađu, što je u jednom momentu i učinio.

Advokat Majkalović je ove navode negirao, ali je i kazao da je saglasan da se razriješi dužnosti, s obzirom da je to želja optuženog, te da osjeća nedostatak klijentovog povjerenja.

– Predlažem da branilac po službenoj dužnosti bude razriješen, jer smatram da je od posebne važnosti odnos sa branjenikom u smislu povjerenja, bez obzira što navodi optuženog nisu tačni, kazala je Zahiharić, te dodala da će Sud o tome naknadno donijeti odluku.

Prilikom izjašnjavanja o krivici, Arnautović je kazao da ne želi da se izjasni dok mu se ne promijeni branilac, nakon čega je konstatovano da se smatra kako se optuženi izjasnio da nije kriv, s obzirom na to da su ispunjene sve procesne pretpostavke.

Podsjetimo, monstruozno ubistvo četverogodišnjeg Smaje otkriveno je nakon što ga je sa smrtonosnim povredama u hadžićki Dom zdravlja donio njegov djed Emir Lipa, a zbog sumnje u nasilnu smrt uhapšeni su svi članovi njegove porodice, te Arnautović.

Obdukcijom je utvrđeno da je dječak preminuo od posljedica udarca tupim predmetom u glavu, ali su pronađeni zastrašujući tragovi koji su ukazivali na to da je i ranije bio fizički zlostavljan.

Istraga je pokazala užasavajuće detalje torture koje su nad bespomoćnim djetetom provodili članovi njegove porodice, koji su mu zlostavljanjem nanosili fizičku i psihičku bol i patnju, jer su smatrali da liči na biološkog oca.

Držali su ga zatvorenog u kući, tjerali ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, te mu nanosili povrede tvrdim i oštrim predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

Tukli su ga svi, a najviše Arnautović, koji je, prema navodima optužnice, u najmanje dva navrata, nakon što je dječak odbio da ga zove “babo”, šamarao dijete, te ga udarao šakama u prsa i hvatao za vrat.

Jednom prilikom ga je u noćnim satima podigao iz kreveta, nakon čega mu je vezao ruke i noge kaišem, te ga tako držao određeno vrijeme. Drugi put, također u noćnim satima, skinuo mu je gardarobu i stavio krpu u usta, nakon čega mu je upaljenom svijećom kapao vosak po cijelom tijelu, čak i po genitalijama i čmaru, kliještima mu vukao genitalije…

Dječakova majka Ena svaki je put bila prisutna i ništa nije činila da zaštiti dijete, a i sama ga je u više navrata tukla rukama i nogama, kaišem, oklagijom, te ga vukla rukama za genitalije.
Kobne noći je Arnautović, prema navodima optužnice, šakama udarao dječaka u prsa, od čega je mališan glavom i tijelom udario zid i pod, te počeo povraćati i izvršio veliku nuždu. Ena je tada ponovo kaišem udarila dijete u glavu, a Arnautović ga nastavio udarati šakama u prsa od čega je četvorogodišnjak, trpeći fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta, izgubio svijest. Majka je zatim iz kuhinje donijela kašiku i vode, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta.

Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest. Udarci, koje su majka i očuh tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je dovelo do udušenja, odnosno smrti djeteta, navodi se u optužnici.

Vraćeni u pritvor

Dječakova godinu starija sestra je, podsjetimo, nakon zločina prevezena u KCUS radi ljekarskog pregleda, nakon čega je brigu o njoj preuzeo Centar za socijalni rad, te pokrenut postupak provjere da li postoje uvjeti da bude dodijeljena na staranje ocu Suadu Ćesiru.
Ena Lipa i Arnautović su nakon izjašnjenja, vraćeni u pritvor, dok su Emir i Munira Lipa na jučerašnje ročište došli od kuće s obzirom na to da su 4. juna pušteni da se brane sa slobode.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime