Majka Nermina kroz suze potvrdila: U Siriji prije nekoliko dana stradao i Amir Kargić (23) iz Travnika

1
2

KargicTravnik – Iz Sirije ne prestaju stizati vijesti o pogibiji bh. državljana na tamošnjem ratištu. Niko sa sigurnošću više ne može potvrditi koliko je građana Bosne i Hercegovine izgubilo živote, dok intenzivno pristižu fotografije mrtvih mladića.

Tako je jučer “Dnevni avaz” došao do informacije da je u Siriji prije nekoliko dana stradao i Amir Kargić (23) iz Travnika, koji je zajedno sa suprugom otišao u rat. Njegova majka Nermina novinarima je samo plačnim glasom potvrdila ovu informaciju. Kazala je da joj je vijest telefonom javila snaha.

Amirovo tijelo, kako je kazala, bit će ukopano negdje u Siriji. U razgovoru s prijateljima i rodbinom poginulog Amira doznajemo se da je dijete borca Armije RBiH poginulog 1992. godine. Do prije dvije godine, kako kaže njegov amidža, koji nije želio da mu objavljujemo ime, živio je normalnim životom s majkom i bratom.

– Bio je vjernik i ranije, ali je sve krenulo naopako kada je pretprošlog ramazana otišao u Gornju Maoču učiti Kur’an. Vratio se drugačiji – tvrdi njegov amidža, dodajući da je familija znala da se Amir sprema za odlazak na sirijsko ratište te da su ga navodno vrbovali ljudi iz Zenice, Turbeta i Travnika.

Živote u Siriji do sada su izgubili i Mevludin Cicvara, Vernes Vehabović, Senad Kobaš, Derviš Halilović, Emedin Velić, Muaz Šabić, Ebu Bilal, Hamza Azmir Ališić i Ebu Ismail iz Teslića.

Azmir Ališić (24) iz sela Ališići kraj puta Sanski Most – Prijedor otišao je da se bori u Siriji prije posljednjeg ramazana iz porodične kuće roditelja Sadika i Arife. U Siriji je svom imenu i prezimenu dodao ratno ime Hamza. Poginuo je u petak, 3. januara, a tužnu vijest ocu i majci saopćila je snaha Aiša, koja živi u njemačkom gradu Kelnu s tek rođenom bebom.

Roditelji i brat Ajdin teško su prihvatili istinu o njegovoj smrti. U njihovu kuću svakodnevno dolaze komšije i rodbina na žalost.

– Moj Azmir uistinu je imao volju da ode, bio je zagrižen da ode po svaku cijenu. Ja nisam bio za to, pravo da vam kažem. Ja ne znam ko bi svoje dijete savjetovao da ide u rat. Meni sada da donesu vreće para, ne mogu mi vratiti dijete – kaže otac Sadik.

Sadik ne zna s kim je njegov Azmir otišao i kako je došao do Sirije. Samo se putem interneta javio iz Turske.

U Ališićima su reporteri jučer doznali da je u Siriju prije dva mjeseca otišao i Jasmin Ališić, bivši borac Armije RBiH i bivši policajac.

Nove špekulacije o smrti Mirze Ganića

Nakon nedavno lažno objavljene vijesti da je Novopazarac Mirza Ganić poginuo u Siriji, što je on demantirao putem svog Facebook profila, jučer se ponovo špekuliralo o njegovoj smrti. Vijest da je Ganić poginuo javili su Ebu Malik es-Sandžaki, vehabijski portali i njihove grupe na Facebooku. No, fotografija mrtvog Ganića nije objavljena, a on se posljednji put na Facebook profilu oglasio 4. januara.

– Nismo se čuli s Mirzom deset dana i nemamo nikakve informacije. Još nam niko nije zvanično javio da je mrtav – kazala nam je Fadila Ganić, Mirzina strina.

Tvrdnje vehabijskih grupa

Jučer su vehabijske grupe na Facebooku objavile da su, prema njihovim tvrdnjama, u posljednjim teškim borbama u Siriji poginula još tri bh. državljanina.

Za ubijene na fotografijama koje su objavili, tvrdi se da su izvjesni Ebu Bilal iz Zenice te Hamza Ališić i Ebu Ismail iz Teslića.
Iz sigurnosnih službi BiH dobili smo informacije da se strahuje da je broj poginulih još veći. No, ni Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nema za sada zvaničnih podataka.

– Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže nepotvrđenim operativnim saznanjima o pogibiji izvjesnog broja bh. državljana u posljednjim sukobima na sirijskom ratištu, među kojima je, navodno, i Mevludin Cicvara – kažu iz SIPA-e.

Dalje su naveli da, shodno obavezama koje proizlaze iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, SIPA u saradnji s Tužilaštvom BiH poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu informcija o odlascima bh. državljana na ratišta u Siriji. Jučer u Tužilaštvu BiH nisu željeli davati nikakve informacije.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime