Mahir Mešić iz Jablanice je već 15 godina aktivni planinar i alpinista

0
20

Jablanica – Jablaničanin Mahir Mešić, planinar i aplinista već duži niz godina aktivno radi na promociji prirodnih ljepota, kako općine Jablanica, tako i cijele Bosne i Hercegovine.

Naime, Mešić se već skoro petnaest godina aktivno bavi planinarenjem i veliki je ljubitelj prirode, a 2010. godine uspješno završava zimsku školu alpinizma Planinarskog saveza BiH. Iako je oženjen i otac dvoje male djece, to ga ne sprečava da odvoji vrijeme za ono što, kako kaže Mešić, pored porodice najviše voli.
Prva njegova ekspedicija bila je 2010. godine, kada sa planinarima iz Sarajeva i Banje Luke odlazi na Alpe.

“U 2010. godini izabran sam da budem vođa naveze od četiri člana na ekspediciji penjanja na Alpe. Prvo smo se popeli na najveći vrh Italije Gran Paradiso, nadmorske visine 4.061 metar, te smo poslije nastavili aklimatizaciju na Iggidumidi, vrh od 3.850 metara nadmorske visine. Nakon toga naša ekspedicija krenula je na područje Mont Blanca, najvećeg vrha Zapadne Evrope na 4.650 metara nadmorske visine”, kazao je za Fenu Mešić.

Također je dodao da su zbog vremenskih neprilika, teške oluje i hladnoće od -30 stupnjeva, bili spriječeni da dosegnu sami vrh, te svoju ekspedicjiu završavaju samo 150 metara ispod cilja.

“U područje austrijskih Alpi ponovo sam otišao 2013. godine, gdje sam zajedno sa svojim partnerom Đorđom Rađenom iz Banje Luke, krenuo na smjer dug 750 metara nadmorske visine, te smo nakon nakon jedanaest sati penjanja na temperaturi od 15 stepeni ispod nule savladali smjer Studlgrat, u najvećem vrhu Austrije Grossglockner, visokom 3.800 metara nadmorske visine”, kazao je Mešić.

Spomenute ekspedicije samo su dio Mahirovih uspjeha, no osim toga ima puno društveno korisnog rada za opće dobro i za dobro ljubitelja prirode. Naime, Mešić još u 2013. godini biva izabran za predsjednika NVO Cetina Prenj, koje do danas uspješno vodi kroz razne projekte očuvanja prirode i prirodnih resursa.

Svoje usavršavanje stiče završavanjem naprednog tečaja alpinizma, te uspješno polaže za Značku registrovanog samostalnog alpiniste. U 2015. godini biva izabran u komisiju za alpinizam i ekspedicije te završava sa polaganjima i postaje prvi poslijeratni samostalni registrovani alpinista u HNK.

Od uspona na prostoru Bosne i Hercegovine, Mešić je istakao jedan ekstremno težak smjer po imenu “Ramazanski deja vu”.

“Ramazanski deja vu je po meni ekstremno težak smjer u stjenovitoj barijeri Cetine, vrha na planini Prenj. Na taj izazov sam krenuo 2014. godine, sa svojim partnerom Admirom Anđelićem i uspješno smo ga savladali”, istakao je Mešić.

Ovaj smijer je u 2014. godini izabran za najteži smjer u BiH, a nakon uspješne ekspedicije, Mahir Mešić i njegov partner Admir Anđelić bivaju izabrani za najbolje alpiniste za 2014. godinu u BiH.

No, ono što Mešić nikako ne može zaboraviti jeste historijski uspon, sa sjeverne strane na Lupoglav, kada sa odabranom grupom alpinista uspješno završava ekspediciju, te bivaju odlikovani diplomama Planinarskog saveza BiH za ovaj podvig.

Općina Jablanica, također je prepoznala Mahirove rezultate, te su odlučili da ga nagrade specijalnim priznanjem, zahvalnicom sa zlatnim grbom ove općine, za dobrinos i postignute rezultate kao i za promociju općine.

“Posebna mi je čast i zadovoljstvo što je Općina Jablanica prepoznala moj rad, trud i zalaganje. Jablanica je okružena prekrasnim planinama idealnim za ovaj sport,i veoma sam sretan što se ovaj sport polako razvija kako u Jablanici, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Mešić.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime