Maglaj: Otvorena renovirana kino sala Doma kulture “Edhem Mulabdić”

0
12

Maglaj – U maglajskom Domu kulture “Edhem Mulabdić” danas je prigodnom svečanošću otvorena renovirana kino sala, koja je uništena usljed poplava koje su zadesile BiH u maju 2014. godine.

Prigodnom programu otvaranja projekta vrijednog oko 300.000 eura prisustvovali su Claire Bodonyi, ambasadorica Republike Francuske u BiH, Ana Luiza Thompson Flores, predstavnica UNESCO-a, načelnici Maglaja, Doboja i Šamca te brojni gosti i građani Maglaja.

Kako su istakli domaćini, Rašida Muhić, direktorica Doma kulture “Edhem Mulabdić” i Mehmed Mustafbašić, aktuelni načelnik Maglaja, ovaj objekt treba služiti zbližavanju ljudi, promociji kulture i jedinstva u različitosti po čemu je Maglaj i prepoznatljiv.

Ambasadorica Bodonyie također je poručila da joj je posebno drago što je ovim projektom realiziran i drugi dio projekta, a to je stvaranje veza i povezivanje između kulturnih aktera u zemlji i izvan nje.

Predstavnica UNESCO-a, Ana Luiza Thompson Flores, istakla je da se nisu bavili samo fizičkom rekonstrukcijom nego i značajem kulture.

Nastojali smo da mladi dobiju mjesto u kome će što više iskoristiti kulturne potencijale i kreativnost – kazala je Flores, dodajući da još nije zaboravila tragične snimke iz maja 2014. godine.

Podsjetimo, usljed prirodne katastrofe koja je pogodila BiH u maju 2014. godine Maglaj je bio gotovo u potpunosti uništen i opustošen. Štete pretrpljenje usljed poplava procijenjene su na oko 100 miliona eura, kada su stradali Dom zdravlja, škole, vrtići i drugi važni objekti u općini Maglaj.

Autor: D. PAŠALIĆBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime