Maglaj: Održana javna rasprava na temu Nacrta budžeta za 2016. godinu

0
4

Maglaj – Služba za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva danas je u sali Općinskog vijeća održala javnu raspravu na temu „Nacrt budžeta Općine Maglaj za 2016. godinu“. Zakonom o Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da Općinsko vijeće donosi Budžet prije početka sljedeće godine. Kako ranijih godina, tako i ove godine, izradi Nacrta budžeta za 2016. godinu prethodile su aktivnosti prikupljanja i obrade zahtjeva budžetskih korisnika, kao i izrada Dokumenta okvirnog Budžeta za period 2016. – 2018. godine. 

Šef Službe za privredu, finansije/financije i razvoj poduzetništva, Senada Alibajraktarević, obratila se prisutnima i objasnila pojedine stavke Nacrta budžeta za 2016. godinu. Navela je sve one koji su pismeno dostavili prijedlog, mišljenje ili sugestiju na Budžet. Više predstavnika NVO zatražilo je da se u Budžetu uvrsti stavka sufinansiranja projekata NVO, koju bi one kandidovale prema međunarodnim organizacijama i višim nivoima vlasti.

“Glavni fokus nas u UG „Fojničani“ je da se usmjerimo na nevladin sektor, koji smatramo da je zanemaren na našoj Općini. Naše udruženje radi veliki posao, kada je u pitanju pisanje projekata. Želja nam je da motiviramo, prvenstveno mlade, da pišu projekte, a da oni najbolji budu određeno stimulisani. Želimo da od općine dobijemo potvrdu da će sufinansirati projekte, ako se oni odobre i pokažu uspješnim”, kazao je u svom obraćanju Davor Šupuković, predsjednik UG „Fojničani.

Predsjednik Udruženja Civilinih žrtvava rata, Miralem Malkić, istakao je kako je njegovo Udruženje veoma dobro finansijski poslovalo kroz urađene projekte u toku ove godine, te dodao:

“Veliki bi se značaj dao kada bi se nevladin sektor uvrstio u budžet, jer bi to predstavljalo jedan vid razvojne komponente za projekte općenito, a bio bi itekako povoljan i za cijelu Općinu. Bitno je naglasiti da novac ne ide onima koji ne rade, već onima koji rade.”

Inicijative za pomoć iz Budžeta izrazili su u Udruženju privrednika 15. maj, kao i u PPU „Dječiji osmijeh“, koji smatraju da se osjećaju neravnopravni u odnosu na druge, te da bi iznos za finansiranje njihovih udruženja, odnosno privatnih ustanova, trebao biti veći.

Svi prisutni su se složili da se Budžet može urediti i da se u konačnici može naći konkretno rješenje za svakoga. Potrebno je formiranje agencije za razvoj, koja će, ne samo kandidovati uspješne projekte, već će davati i podršku svim nevladinim organizacijama na našem području.

Nacrt Budžeta Općine Maglaj razmatralo je i usvojilo Općinsko vijeće na sjednici održanoj 26.11.2015. godine.

(zosradio.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime