Maglaj: Izetbegović obećao ličnu pomoć za obnovu stanova tri porodice

0
4

cache_srca6ec375741538f42f7885c48b93751da_pare81aa07af492ae0601331a009a6b4e14_dat1407419223Maglaj – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić posjetili su danas općinu Maglaj kako bi se uvjerili u dinamiku obnove u ovom gradu te su obišli Osnovni školu “Maglaj” i sportsku dvoranu “Pobjeda”, dva objekta koje je poplava potpuno uništila. 

Ocijenili su da se grad obnavlja te da izgleda mnogo bolje nego prije 70 dana kada su majske poplave onesposobile ovaj grad u kojem je nivo vode dosezao više od dva metra, a sada se život polako vraća u ovaj grad kojeg su ranije krasili brojni parkovi i drvoredi.

Tada je uništeno oko 1.500 stanova i kuća, brojne privredne objekte i privatna gazdinstva.

Izetbegović je kazao novinarima nakon obilaska ovih objekata da je oko 90 posto sredstava već osigurano za obnovu javnih objekata poput sale u sportskoj dvorani “Pobjeda” u kojoj smo sada, ali da je sada preostalo da se osiguraju sredstva za stanove i kuće.

– Posebno je važno iznaći sredstva za kuće koje su klizištima oštećene ili uništene jer su sanacije na tim dijelovima skupe i na tome treba biti daljnji fokus te se na dnevnoj bazi treba raditi na pronalasku sredstva za obnovu – stava je Izetbegović.

Podvukao je da je ostalo još vrlo malo vremena do zime te je dodao da se mora učiniti sve da ljudi ne dočekaju zimu nespremni.

Ministar Osmić kaže da je Maglaj lokalna zajednica koja je dobro organizirana i koja dobar dio posla obavlja sama, ali je za ostalo potreban angažman viših nivoa vlasti te je dodao da su i Oružane snage BiH spremne i dalje pomagati stanovništvu koje i danas najviše vjeruje u njihovu pomoć.

– Oružane snage BiH su prilikom majskih poplava uradile izvanredan posao i danas sam dobio samo pohvale za njihov rad. Danas sam bio ponosan. U BiH moramo imati Oružane snage koje će biti struktuirane da prije svega pomažu stanovništvu i vjerujem da ćemo smoći političke snage da to napravimo – naglasio je Osmić.

Dodao je da pripadnici Oružanih snaga BiH sada dovršavaju sanaciju objekata, mostova i puteva koju su započeli raditi nakon što su ih uništile majske poplave.

Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić kazao je novinarima da bi bilo dobro do oktobra obnoviti sportsku dvoranu kako bi omladina Maglaja imala mjesto na kojem će trenirati i provoditi vrijeme.

Naglasio je da su se i u ovosedmičnim poplavama aktivarala nova klizišta kojih je sada oko 450 u ovoj općini, a mjesto Donji Bradići danas je potpuno odsječeno i tamo stanovništvo nema ni struje ni vode niti se putem do njih može doći.

– Poplava je odnijela nekoliko mostova u mjestima Jablanica i Bijela Ploča jer je u blizini bujična rijeka te su ove mjesne zajednice poplavljenje od maja četiri puta. Nažalost državne i federalne institucije kasne sa stanogradnjom zbog čega imamo veliki pritisak građana, a nemamo ni naznaka kako će se to rješavati – dodao je Mustabašić.

Gotovo 2.000 stanovnika Maglaja ne živi u vlastitim domovima. Na javnim ustanova i stambenim objektima je oko 70 miliona KM štete, a u privatnom sektoru (mala i srednja preduzeća) imaju oko 30 miliona KM štete, dok je i u firmi Natron od 20 do 30 miliona KM štete.

Prilikom današnje posjete Maglaju obišao sam tri porodice Obralić, Mejdžić i Šahman, kojima ću iz ličnih sredstava pomoći da saniraju svoje domove, koji su stradali za vrijeme majskih poplava – rekao je u izjavi za Agenciju FENA predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Istakao je da su u Maglaju glavni problem stanovi.

– Što se tiče infrastrukture državnih institucija to je pokriveno 90 posto određenim donacijama, ali ima 1.500 stanova koje su pogođene poplavama i klizištima, gdje još nemamo izvjesne donatore – rekao je Izetbegović.

Ovom prilikom, naglasio je da je zamolio načelnika Maglaja Mehmeda Mustabašića da naredne sedmice dođe u njegov kabinet u Sarajevu kako bi se fokusirali na rješavanje stambenih pitanja ugroženog stanovništva u Maglaju.

– Sada sam lično obećao pomoć za tri stana. To ću svojim sredstvima pokušati u nekoj mjeri da pomognem ljudima da barem zatvore prostorije stanova kako bi se zimi mogli grijati i da imaju osnovni namještaj – istakao je Izetbegović.

Na datom obećanju Izetbegoviću su se zahvalili Samira Mejdžić, Adem Šahman i Hidajet Obralić, čiji su stanovi potpuno devastirani od poplava.

Osim ove tri porodice predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Maglaju je posjetio prostorije sportske dvorane “Pobjeda“ i Osnovnu školu “Maglaj“.

(bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime