Maglaj: 1,27 miliona KM dobit će građani koji su sami obnovili svoje domove

0
6

Maglaj – Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj donesena je odluka da 1,27 miliona KM, koliko je Općina dobila na ime sanacije šteta od poplava od Federalnog štaba Civilne zaštite i na osnovu prijedloga Federalne komisije za procjenu šteta, dobiju građani koji su vlastitim sredstvima obnovili poplavljene domove, bez pomoći donatora.

Stavovi vijećnika

Sjednici je prisustvovalo i stotinjak članova Udruženja “Poplavljeni građani 2014”, koji su iz prve ruke mogli čuti stavove vijećnika.

Načelnik općine Mehmed Mustabašić (SDA) informirao je prisutne o sredstvima koja su dodijeljena od Federale uprave CZ za sanaciju stambenih objekata u iznosu od 1,27 miliona KM, ali je istaknuo i probleme sa punjenjem Federalnog fonda za pomoć i nekim od nerealiziranih transfera Maglaju.

– Federalni fond za pomoć poplavljenima ne puni se onako kako smo očekivali. Građani kojima su kuće totalno uništene u klizištima, potpisali su prije dva mjeseca ugovore s Fondom, ali pare još nisu dobili – naglasio je Mustabašić.

Mirsad Mahmutagić, predsjednik Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije, istaknuo je da svi građani koji su sami obnovili domove, trebaju dobiti isti iznos, i to po 2.000 KM. S ovim se nisu složili vijećnici Stranke demokratske akcije.

– Prilikom dodjele sredstava nadležni su dužni voditi računa o visini štete i dodijeljenoj pomoći građanima iz drugih izvora. Ne mogu svi dobiti isti iznos nego na osnovu visine štete – rekla je vijećnica Selma Avdić (SDA).

Alen Džinić, predsjednik Udruženja “Poplavljeni građani 2014”, naglasio je da se više od godinu manipulira ovom populacijom.

Cijeniti vlast

– Nas je u Udruženju 536, to je skoro 2.000 glasača. Mi ćemo znati cijeniti onu vlast koja nam je izašla ususret – rekao je Džinić.

Nakon diskusija, Vijeće je zaključilo da će sredstva, čim 1,27 miliona KM bude operativno, biti prebačena članovima Udruženja “Poplavljeni građani 2014” i podijeljena u skladu s donesenim kriterijima, usaglašenim sa predstavnicima Udruženja.

Od 536 građana koji su vlastitim sredstvima obnovili poplavljene kuće i stanove, njih skoro 450 učlanilo se u Udruženje “Poplavljeni građani 2014”.

Od 2.000 do 10.000 KM

Na sjednici Vijeća koja je održana u julu prošle godine, usvojena je Odluka o iznosima koje bi poplavljeni građani koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove, trebali dobiti na ime obeštećenja i kreću se od 2.000 do 10.000 KM.

Da bi se obeštetili svi građani, prema nekim nezvaničnim informacijama, potrebno je skoro 2,5 miliona KM.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime