Luksemburg: Alispahić održao predavanje; Uručeno priznanje ” Mulla Osman Hrastoder”

0
10

Alispahic_LuksemburgLuksemburg – Vrlo lijep i sunčan dan u Luksemburgu iskorišten je za snimanja Deftera hefte, emisije koja je svojevrsni video-magazin, te koja iz dana u dan dobija na popularnosti, a koja se redovno emituje na TV Igman, a zatim i na bošnjačkim internet portalima.

Tribina “Bošnjaci u borbi za opstanak”

S prvim večernjim satima, pred oko 120 gostiju, upriličena je tribina na temu “Bošnjaci u borbi za opstanak”. Nakon proučenog kraćeg odlomka iz Kur’ana od strane Irfana ef. Hasanovića, publici je predstavljen projekat “Virtuelni muzej genocida” na kojem se trenutno radi u okviru i pod pokroviteljstvom Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), da bi se odmah zatim prisutnima obratio gospodin Alispahić. U izvrsnom obraćanju, Alispahić je govorio o dejtonskoj Bosni, o genocidnim mehanizmima koji se trenutno, kako na državnoj razini tako i kroz medije, a vrlo često i na nivou nevladinog sektora sprovode nas Bošnacima. Govorio je o zadnjim dešavanjima u Bosni, paljenju zgrade Predsjedništva, te je s prisutnima podijelio svoju analizu svih tih događaja. Također je govorio o obavezi organiziranja Bošnjaka, potrebi međusobnog uvezivanja i pružanja otpora elementima, kako unutar Bosne tako i van nje, koji nastoje ostvariti u miru ono što im nije pošlo za rukom tokom zadnje oružane agresije. Alispahić je vrlo afirmativno govorio o Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK), govorio je o njegovom značaju, te potrebi da svaki Bošnjak podrži pomenutu krovnu instituciju Bošnjaka.

Dodjela nagrade “Mulla Osman Hrastoder”

Nakon Alispahićevog obraćanja koje je vrlo pažljivo praćeno od strane publike, pristupilo se dodjeli priznanja “Mulla Osman Hrastoder”. Za ovogodišnjeg laureata priznanja ustanovljenog minule godine od strane BKZ Luksemburga, odabran je Mugdin Halilović. Gospodin Halilović je prilikom uručenja zlatnog dukata i plakete bio vrlo dirnut jer do tog trenutka nije bio upoznat da je upravo on ovogodišnji dobitnik, za Bošnjake Luksemburga, vrlo značajnog priznanja. Prilikom uručenja nagrade, predsjednik BKZ Luksemburga, Faruk Ličina, obrazložio je izbor Halilovića, rekavši da je Mugdin Halilović inicijator formiranja Odbora za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Haliloviću je pošlo za rukom da svojom širinom, smirenošću i uz veliku odlučnost i iskrenost, pomenutom Odboru priključi oko 17 udruženja i džemata oko kojih se okupljaju Bošnjaci u Luksemburgu. – Na tome mu se mora biti zahvalan i odati mu se priznanje, jednoglasna je bila odluka članova odbora BKZ Luksemburga. U danima koji su pred nama, na našem portalu Identitet.lu biće objavljen kraći intervju sa gospodinom Halilovićem, ali i sa prošlogodišnjom dobitnicom istog priznanja, Suadom Duraković Agović.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime