Lukić: Odbrana traži novo suđenje

0
6

lukić-odbrana-traži-novo-suđenje

Ključ – Odbrana Milana Lukića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) ukidanje presude kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog učešća u ubistvu i nečovječnom postupanju na području Ključa 1992. godine.

Federalno tužilaštvo je predložilo da žalba Odbrane bude odbijena a prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću potvrđena.
Lukić je u julu 2015. godine proglašen krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u ubistvima i nečovječnom postupanju prema civilima bošnjačke nacionalnosti u Pudinom Hanu (opština Ključ).
Prema presudi, on je ova djela počinio 27. jula 1992. sa Predragom i Nenadom Bajićem, te Sinišom Babićem.
Branilac Milan Romanić je istakao da je Lukić poslije završene osnovne škole otišao iz Ključa na dalje školovanje i da se nije družio s njima trojicom, kao i da nije poznavao oštećene.

“Nevjerovatno zvuči kada svjedok Nisvet Tičević kaže da je prepoznao Lukića po stasu i glasu, da je prepoznao nekoga koga nije bilo deset godina… posebno ako se ima u vidu da su ljudi bili pod stresom kada vojnici ulaze u kuću”, kazao je Romanić.

On je napomenuo da svi ostali svjedoci imaju posredna saznanja. Svjedokinja Fata Draganović je rekla da je od muža čula da je Lukić bio jedan od četvorice vojnika, a njen muž kaže da je to čuo od Mile Miloša, koji je bio na punktu i rekao mu da su prošla njih četvorica.

“Sve i da ih je vidio, on s punkta nije mogao vidjeti šta se dešava u kući”, kazao je Romanić.

On je rekao da je uzeo izjavu od Miloša, koji je bolestan i živi u Beču, a koji je rekao da Lukića ne poznaje.

Odbrana je kao povredu istakla da Sudsko vijeće u Bihaću nije dozvolilo da na suđenju ova izjava bude uložena u dokaze, uz obrazloženje da branilac nema pravo da uzima iskaze svjedoka.
Romanić je istakao da u presudi nije jasno ko je pucao u Ibrahima Kumalića i koje je radnje preduzeo optuženi.
Prema presudi, Predrag Bajić je usmrtio Ibrahima Draganovića, dok je u Kumalića ispalio rafal jedan od trojice vojnika koji su stajali kod kuće.
“Zbog niza propusta mislim da Sud u Bihaću ne može biti objektivan kad sudi pripadnicima VRS, jer je taj grad bio opkoljen i životi sudija ugroženi. Zato predlažem da Vrhovni sud otvori novi pretres i sasluša ključne svjedoke”, kazao je Romanić.
Predložio je da na novi pretres budu pozvani Bajići i Babić, koji su osuđeni na zatvorske kazne nakon što su priznali krivicu.
Federalna tužiteljica Nermina Mutevelić kazala je da ostaje kod pisanih žalbi kantonalnog i federalnog tužioca i da su svi razlozi objašnjeni u pisanim podnescima.
Vrhovni sud FBiH će naknadno donijeti odluku o žalbi.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime