Lukavac: Duž parovoda moguća izgradnja staklenika

0
1

lukavacnebo

Lukavac – U Lukavcu je održan skup na kojem je aktuelizirano pitanje korištenja pare iz Termoelektrane Tuzla za poljoprivrednu proizvodnju.

Prvi informativno – konsultativni sastanak Partnerstva za moguće korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća organiziralo je Udruženje Nezavisni biro za razvoj.Aktivni sudionici bili su i predstavnici Ministarstva razvoja i poduzetništva TK,Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK i Općine Lukavac.

Sastanak je održan u okviru projekta: “Partnerstvo za efektivnu implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“ (Projekat), kojeg finansira Evropska unija u okviru IPA 2011 – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

Projekat provodi Udruženje Nezavisni biro za razvoj Gradačac, zajedno sa partnerima: Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije-HRAST Vinkovci (Hrvatska), kao i sa saradnicima na Projektu. Projektom se želi doprinijeti unaprjeđenju poslovnog okruženja, kroz aktiviranje potencijalnih resursa lokalnih zajednica (fokus na razvoju tipičnih proizvoda), kako bi se stvorili bolji uslovi za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a time bi se doprinijelo i otvaranju novih radnih mjesta. Između ostalih aktivnosti, planirano je formiranje Partnerske grupe za moguće korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla, za rad i razvoj preduzeća. Partnerstvo će uključiti sve institucije koje budu mogle podržati korištenje pare: lokalne administracije- nosioce partnerstva, sva relevantna kantonalna/federalna ministarstva, odgovarajuće fakultete Univerziteta u Tuzli, razvojne, eko i druge organizacije uključene u lokalni ekonomski razvoj i drugi.

Planirane aktivnosti su: izrada funkcionalne metodologije za provedbu istraživanja, neposredno istraživanje i izrada analize sa definiranim konkretnim mogućnostima korištenja pare iz Termoelektrane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća, te identifikacija lokacija.
To bi značlo i otvaranje procesa ostvarenja vizije izgradnje velike stakleničke / plasteničke poslovne zone/a (poslovnih zona za proizvodnju povrća, jagodastog voća) duž parovoda, ali i druga, alternativna rješenja koja bi se mogla ponuditi lokalnim i stranim investitorima.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 485.957,83 EUR, od čega Evropska unija finansira 410.634,37 EUR ili 84,5 posto.Ukoliko bude uspešno realizovan to bi značilo otvaranje novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, a na području koje je potpuno neiskorišteno i zanemareno.

(sodalive.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime