Lukavac – 900 000 KM za poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže u gradu

0
8

Lukavac – Kada su u pitanju radovi na poboljšanju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu Lukavcu i okolnim mjesnim zajednicama, prije nekoliko dana je započela sistemska izgradnja 8 šahtova u kojima će biti postavljeni mjerni instrumenti, a cijelim sistemom će nakon završetka radova upravljaljati JP „Rad“.

Radi se to zbog stabilizacije vodovodne mreže, te ušteda u troškovima koji nastaju radi velikog oticanja i gubitaka vode, koja prema ranijim pokazateljima i studijskim mjerenjima iznose preko 40 %.

Izrada „katastra“ vodova

Ovakvi sistemi omogućavaju lakši način rukovanja koji rezultira boljem izvršenju operatera, stabilnom pritisku vode, smanjenom trošku energije i manjim gubicima vode zbog trenutne detekcije problema, te smanjenih troškova rada i zadovoljena potreba za vodom krajnjih korisnika, građana.

Zadatak izvođača radova je i geopozicioniranje vodovodne instalacije, tj. izrada „katastra“ vodova, što je od nemjerljive važnosti za lokalne zajednice, zbog višestruke koristi kada je o gradnji objekata riječ, budućim investicijama i infrastrukturnim projektima. Radove u prvoj fazi, čija vrijednost iznosi 520.578,98 KM, izvodi Konzorcij: „Elkom“ iz Tuzle, „Kuw-ing“ iz Kalesije i „S.E.Sarajka“ iz Živinica i njihov završetak je predviđen u roku od 3 mjeseca, ali se očekuje da to bude ranije, obzirom na trenutnu dinamiku dosadašnjih aktivnosti. U drugoj fazi rekonstrukcija i dogradnja vodovodne mreže, čija je vrijednost 387.033,39 KM, bit će povjerena „ŠF Inženjeringu“ iz Tuzle.

Izvođači radova „u trećoj brzini“

Nadzor nad vodovodnim sistemom u Lukavcu, te kontinuirano mjerenje pritiska protoka vode, na ovaj način ima višestruku prednost i u cilju rane detekcije eventualnih propuštanja vode uslijed napuknuća cijevi, te mogućnost brze intervencije u slučaju kvara. Trenutno su završeni zemljani, betonski i mašinski radovi na 3 šahta, uslijedit će izlijevanje ploča, nakon čega i elektro radovi i obezbijeđenje GPRS mreže kojom će se bežičnim putem uspostavljati veza sa serverom u JP „Rad“. Brzina izvođenja radova je jedan od prioriteta, kako bi isključena u pojedinim zonama i prekid u napajanju vodom bio što kraći.

(bhglas.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime