Lomas: ‘Pitanje prebivališta riješiti na nivou države’

0
0

Jo-Lomas-300x194Banja Luka – Pitanje prebivališta je osjetljivo pitanje koje se mora rješavati na nivou države. Sve strane se trebaju uključiti u razgovor kako bi se obezbjedilo da se stvore uslovi za usvajanje neophodnog zakonodavstva i njegovu provedbu bez ikakve diskriminacije – ocijenila je Jo Lomas, otpravnica poslova Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ona je podsjetila na zaključke nedavno održane sjednice Vijeća EU za vanjske poslove koji su poslali jasnu poruku da politički lideri trebaju komunicirati s građanima, raditi na rješavanju njihovih socijalnih i ekonomskih problema i početi predano raditi na borbi protiv korupcije.

– U periodu pred izbore, lideri se trebaju uključiti u otvorenu debatu o načinima na koje se može smanjiti nezaposlenost i stvoriti bolje poslovno okruženje, umjesto da se oslanjaju na nacionalističku retoriku koja nikom nije od pomoći. Predugo su politički lideri radili u svojim političkim, ličnim i finansijskim interesima ne obraćajući pažnju na želje izbornog tijela. Ujedinjeno Kraljevstvo bi željelo vidjeti dinamičnu i zdravu demokratiju u Bosni i Hercegovini u kojoj svi segmenti društva imaju mogućnost da izraze svoj stav i, što je još važnije, da se njihov glas čuje – naglasila je Lomas.

Otpravnica poslova Britanske ambasade danas završava dvodnevnu posjetu Banjoj Luci, gdje se susrela s najvišim zvaničnicima Republike Srpske, između ostalih i s predsjednikom Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne Skupštine Igorom Radojičićem i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, te predstavnicima civilnog društva RS.

Lomas se susrela i sa Božicom Živković-Rajilić, predsjednicom Udruženja žena žrtava rata RS i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Petrom Đokićem s kojima je u odvojenim razgovorima diskutovala o globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktima koju je pokrenuo britanski ministar vanjskih poslova William Hague 2012. godine, te o aktivnostima na pripremi samita o ovoj temi koji će se održati od 10. do 13. juna u Londonu.

Bosna i Hercegovina će biti jedna od više od 140 zemalja zastupljenih na ovom događaju.

– Između 1992-1995. godine, desetine hiljada žena i muškaraca bilo je žrtvom seksualnog nasilja i silovanja širom Bosne i Hercegovine. Njihova patnja još traje. Mi sarađujemo s institucijama pravosuđa kako bi obezbjedili adekvatno rješavanje neprihvatljivo velikog broja nerješenih sudskih slučajeva koji se bave ovim zločinima. Pored toga, radimo i sa preživjelim, udruženjima, medijima, međunarodnim organizacijama i domaćim vlastima kako bi podigli svijest javnosti o izazovima sa kojima se još suočavaju osobe koje su preživjele seksualno nasilje i njihove porodice – rekla je Jo Lomas.

Lomas i šefica Kancelarije Britanske ambasade u Banjoj Luci Vanja Manojlović juče su položile vijenac i odale počast žrtvama Drugog svjetskog rata u Donjoj Gradini – mjestu gdje je više hiljada nedužnih žrtava ubijeno iz mržnje i ekstremizma, saopćeno je iz Britanske ambasade.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime