Lokalni tim Zenica: ASuBiH: Sigurnost u školama uslov je za kvalitetno obrazovanje

0
1

LOKALNI TIM ZENICA ASuBiH: Sigurnost u školama uslov je za kvalitetno obrazovanje

Zenica – Javnost u Bosni i Hercegovini šokirana je povodom česte pojave vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama, smatraju u Lokalnom timu Zenica, Asocijacije srednjoškolaca u BiH (LT Zenica ASuBiH).

– Mi kao Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini osjećamo moralnu odgovornost da osudimo svaki oblik vršnjačkog nasilja te usmjerimo pozornost javnosti na važnost ovog problema i njegove prevencije. Apelujemo na istražne organe da svoj posao obave profesionalno, a na nama kao društvu je da u budućnosti brinemo za sigurnost učenika. Moramo naglasiti da je očito koliko je problem vršnjačkog nasilja zastupljen u školskim ustanovama – stoji u saopćenju koje je medijima uputio LT Zenica ASuBiH.

Osim toga, prema njihovom mišljenju, škola kao jedna od ključnih ustanova u razvojnom periodu djeteta mora pružiti zaštitu i podršku jer je kako obrazovna tako i odgojna institucija. U školskim ustanovama se mora djelovati preventivno, baviti se uzrocima vršnjačkog nasilja, za što, mišljenja su u ASuBiH, nemamo adekvatno osoblje.

– Kao mjeru predlažemo dodatnu edukaciju osoblja. Zbog savremenog načina života i pristupa raznim informacijama, potrebno je veću pažnju posvetiti praćenju mentalnog zdravlja učenika, što trebaju raditi kvalificirane osobe. Žalosno je što Bosna i Hercegovina nema podatke o zastupljenosti vršnjačkog nasilja, što nam ukazuje na to da se evaluaciji odgoja i ponašanja učenika ne posvećuje pažnja – ističu u svom saopćenju.

Također, smatraju da se ovaj problem može riješiti samo zajedničkom saradnjom učenika, roditelja, te nastavnog osoblja i menadžmenta škola.Vrijeme je, kažu iz LT Zenica ASuBiH, da se počne djelovati, a ne da se, kao i obično, bavi posljedicama.

– Ovakva događanja u obrazovnim institucijama predstavljaju alarm kad je u pitanju obrazovanje i neophodnost da se fokus reformi stavi na obrazovanje. Stoga apelujemo da nadležne vlasti poduzmu konkretne mjere kad je u pitanju obrazovni i odgojni sistem BiH koji mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju, razumijevanju, demokraciji, toleranciji i jednakosti. Školski sistemi se trebaju boriti protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije. Srednjoškolci imaju pravo na sigurnu sredinu za učenje – ukazali su u saopćenju.

Kako ističu, spremni su da u narednom periodu njihov direktan kontakt sa srednjoškolcima stave na raspolaganje svim institucijama, grupama i pojedincima koji žele raditi na rješavanju ovog problema.

Autor: D. Pa.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime