Logoraši od FBiH i RS-a traže 2 milijarde KM zbog tortura koje su trpjeli u logorima od ’92. do ’95.

0
49

jasmin_meskovic_logorasi_191652701(1) (1)Podrinje – Više od 30.000 logoraša iz Bosne i Hercegovine u ovom momentu je u sudskom sporu protiv entiteta Republika Srpska i Federacije BiH zbog tortura koji su prošli u logorima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Ukupan odštetni zahtjev prema RS-u težak je oko milijardu i 600 miliona KM, dok on prema FBiH iznosi oko 400 milina KM, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Tokom agresije na BiH kroz logore u zemlji prošlo je oko 200.000 logoraša. Preživjeli opisiju da su u logorima prošli neopisive torture i zločine, a mnogi od njih su i umrli u najtežim mukama i bolovima. Takvih je, prema nepotpunim podacima, više od 30.000 hiljada, a najviše umrlih je u logorima pod kontrolom vojske Republike Srpske.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH objašnjava kako su logoraši svjesni da njihove tužbe mogu urušiti entitetske budžete, i da zbog toga već godinama pokušavaju naći sagovornika u državu, ali ga ne mogu dobiti.

– Od države smo tražili da usvoji zakon koji bi regulisao maksimalnu visinu naknade za pretrpljene torture u logorima, kao i način te isplate, koji ne mora biti odmah. Nažalost, vlasti nas ne žele slušati – rekao je Mešković za NAP.

– Odgovornost prije svega leži na Ministarstvu civilnih poslova BiH. Ukoliko ne donesu takav zakon, entitetski budžeti bit će u velikim problemima, jer kad tad će logorašima neko morati isplatiti naknadu.

Vlasti entiteta Republika Srpska sada čini sve kako bi zastrašili i odvratili logoraše od tužbi. No, niti jedan od njih ne želi odustati a najavljuju da će pravdu tražiti i pred međunarodnim sudovima.

– U Narodnoj skupštini Republike Srpske donijeli su set zakona kojima predmete logoraša proglašavaju zastarjelim, ili isplatu odgađaju za neka druga vremena – kaže Mešković.

– Medicinska vještačenja u ovom entitetu logorašima se naplaćuju 500 KM, takse su veoma visoke. Ali, logoraši neće odustati niti od jedne tužbe. Jer, nema tog suda koji može kazati da logoraši nemaju pravo na odštetu zbog onoga što su preživjeli u logorima.

Savez logoraša Bosne i Hercegovine ovog vikenda organizirat će okrugli sto na planini Vlašić, na kojem će učestvovati veliki broj advokata, koji vode sudske sporove logoraša, a koji će kroz razmjenu informacija  unaprijediti i osnažiti tužbe logoraša, piše Patria.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime