Logoraše iz Batkovića slali na rad u Srbiju!

0
6

brodarstvo-faks22Brčko – Umiješanost tadašnjih srbijanskih vojnih, ali i civilnih struktura u agresiju na BiH potvrđuje i dokument od 6. novembra 1992. godine koji je u posjedu “Dnevnog avaza”. Radi se o rješenju Vojne pošte 7102 – Bijeljina kojim se 16 Bošnjaka iz Brezovog Polja kod Brčkog, zatočenih u logoru “Batković”, upućuje na rad u Jugoslovensko rečno brodarstvo – Beograd. 

Radna obaveza

U tom je rješenju navedeno da se “na osnovu naređenja predsjednika Predsjedništva Republike Srpske” (Radovan Karadžić), zatim komande Vojne pošte te pismenog zahtjeva Brodarstva, u radnu obavezu upućuju: Abdulah Ibrahimović, Ekrem Kukić, Hasan Avdičević, Enes Rašidović, Hasan Rizvanović, Abdulah Duraković, Fehim Hadžajlić, Hasan Sejdulahović, Sadik Kukić, Omer Zahirović, Džemil Vilić, Mustafa Mujagić, Mustafa Hodžić, Ohran Huremović, Rešad Rašidović i Mehmedalija Avdičević.

Njih su, kako je navedeno dalje u rješenju, istog dana – 6. novembra 1992. iz Batkovića trebali preuzeti Boško Simonović i Branko Gajić iz Jugoslovenskog rečnog brodarstva, i to po ovlaštenju direktora tog preduzeća. Njihova radna obaveza, prema rješenju za koje nije bilo prava žalbe, trajala je od 7. novembra te godine do “donošenja konačnog rješenja o statusu imenovanih”.

Ž4 = Aleksinački rudnici

Od 16 upućenih na prinudni rad u Beograd jedan je u međuvremenu preminuo, a u  Brezovom Polju danas borave samo trojica, dok su ostali u inozemstvu. Jedan od njih potvrdio nam je da je naredba i provedena u djelo.

 

Faksimil rješenja bijeljinske Vojne pošte: Ispunili Karadžićevo naređenje

 

– Iz logora “Batković” upućeni smo u Beograd na prinudni rad. Tamo smo proveli oko godinu i šest mjeseci, spavajući na šlepovima (riječni tegljač) i živeći u lošim uvjetima. Znali smo za planove da nas prebace u aleksinačke rudnike. Zahvaljujući Nataši Kandić, većina nas je dobila dokumente i vize za Ameriku – kazao nam je ovaj bivši logoraš uz uvjet anonimnosti jer, kako kaže, ni danas se ne osjeća sigurno.

U logoru “Batković” bilo je zatočeno oko hiljadu Brčaka, od čega oko 500 Brezopoljaca, koji su u taj kazamat prebačeni iz logora “Luka” u Brčkom.

Deronjić: Dokumentacija u Tužilaštvu

 

Deronjić: Broj je veći  

 

U brčanskom Udruženju logoraša potvrdili su nam da su upoznati s ovim događanjima, ali i da je, prema njihovim podacima, broj logoraša upućenih na prinudni rad u Srbiju znatno veći.

– Svu dokumentaciju proslijedili smo brčanskom tužilaštvu – kazao nam je Džafer Deronjić, sekretar Udruženja.

(agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime