Ljubić: Herceg Bosna nije ugašena ni napuštena

9
21

BiH – Herceg Bosna je aktualna kao pravna i politička činjenica te živi u mnogim zakonima i javnim poduzećima, kaže Ljubić.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora BiH i kandidat HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor na listi za dijasporu, poručio je da “Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena”.

Čestitajući hrvatskom narodu u BiH 23. godišnjicu postojanja Hrvatske Republike Herceg Bosne, Ljubić je poručio kako je, “s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banje Luke, Herceg Bosna danas aktualnija nego ikada posljednjih 20 godina”.

“Herceg Bosna je aktualna ne samo kao inspiracija za borbu za hrvatsku jednakopravnost u BiH, već je Herceg Bosna aktualna i kao pravna i politička činjenica. Konačno, Herceg Bosna i danas živi u mnogim zakonima i javnim poduzećima.

Nadalje, svi zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne su i danas na snazi za sva ona područja koja nisu uređena na nivou države. To je, između ostalog, Zakon o državnim praznicima, na osnovu kojega danas obilježavamo ovu godišnjicu”, naglasio je Ljubić.

Kao kandidat HDZ-a u XI. izbornoj jedinici, iz koje zastupnike biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, Ljubić je na prošlim parlamentarnim izborima izabran u osmi saziv Hrvatskog sabora.

Ponovno je na listi kandidata HDZ-a, ovoga puta kao nositelj. Zajedno s drugim kandidatima u subotu je predstavljen u Mostaru.

Siguran put u Sabor

Tom je prilikom Ljubić rekao kako mu je cilj nastaviti svoj mandat u Hrvatskom saboru, kako bi se u hrvatskom parlamentu do kraja otvorilo hrvatsko pitanje u BiH.

“Republika Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a i supotpisnica Daytonskog sporazuma, ima sve istrumente doprinijeti da se Bosna i Hercegovina uredi na načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstituitivnih naroda. Hrvatska također, treba ustrajati na tome da ima svog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i zato što i prema svom Ustavu ima odgovornost za položaj Hrvata u BiH”, kazao je Ljubić.

Najavio je i kako će se zalagati “za zaštitu hrvatskih branitelja u BiH i njihovo statusno izjednačavanja s hrvatskim braniteljima u Republici Hrvatskoj, te za korištenje povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje gospodarskih projekta na hrvatskim područjima u BiH, kako bi se zaustavilo iseljavanje maladih iz BiH”.

HDZ i ovoga puta očekuje da će sva tri mandata u Hrvatskom saboru na listi za dijasporu pripasti upravo njima, rečeno je na predstavljanju kojem su nazočili i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

  • Jajce, …

   je u centru Basne, …
   ili ka ti meju basnjackim nogama, ,..

   ‘ajd, takoti, Bobana, Ante, H-B, SErvatske, – reci nam taj scenarij, – kako cete, tu “mission Impossible, odraditi, – kad Tom Kruse, nije na vasoj strani, …

   On je uvjek protiv, negativaca/-kriminalaca-zlocinaca, – a u basanskom loncu, to su Servi/-Genocidosi, i vi Servati/-njihovi supkoljubci, …

   ‘ajd, ujko, ufatis me iznad jajca, da cujemo i to cudo, …

   0

   0
    • jejce, …

     ovoje izmedju tebe i mene, …

     i ja mogu reci, …
     UFATI TE TVOJA MAMA IZNAD JAJCA, – ako ne znas, …
     objasniti, – NE IZVODIVU MISIJI, – podjele Basne, – bez, Krusa, …
     onada, ne potezi, – nekrij se iza – “MAJKE” – njoj svaka cast, – a ti, geju, …
     UFATI ME IZNAD JAJCA, – nepismeni, …
     naci-fasisto, – haj misu, ponovo te prozivam, – ili dodji u carsiju prvu uzvodno, ili reci gdje da te trefim u vasoj – carsiji, … obecajem necu te tuci, . sem ako ne moram, … kikavico nacisticka, …

     0

     0
     • Nepismen si kao da imas tri godine.U Hrvatskoj Drzavi Herceg Bosna svo pucanstvo bosnjacke nacionalne manjine ce bit pismenije od takvih divljaka poput tebe.Da bi se opismenio prvo te treba nauciti kad se stavlja veliko slovo.Ali polako,kakva vam je Bosna,takvi ste i vi divljaci a takozvana BIH nestaje svaki novi tjedan.Sad se lijepo vrati u prvi razred pa sve ponovo.

      0

      0
   • Esade, …

    ziv ti i zdrav majci svojoj bio, …

    i HB-asanci i rs/-Genocidosi, i Dodik i Covic, …
    rade za Basnu, oni to ne znaju, a kad se probude, – bice im kasno, …

    0

    0
   • Ja tebe, …

    ne moram uvjeravat, …

    vi ste vec, manjin u F., rs, i u Basni, …
    ti pricas, utopiju, – u kojj ste se vec utopili, …
    sve okolo sto vidis nije utopija no stvarnost, …

    BASNA, – ona, – KULINOVA, basanski ne ‘servatski …
    banova i kraljeva, – na kapjiji, grada, gdje zivotaris, – bodete, …
    grb basanski, LJILJANI, – ne, iranska/-servatska sahovnica, …

    MORA TEBI, – NACI-FASISTIMA, …

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime