Ljetni sajam domaćih proizvoda u Sanskom Mostu

0
15

7e558d7785754f8e20e1b0b90956e492_XLSanski Most –  „Domaći proizvod“ organizovalo je u Sanskom Mostu sajam domaćih proizvoda, tradicionalnih zanata i obrta. Sajam koji se održava u centru grada, u Prijedorskoj ulici, okupio je veliki broj izlagača, a biće otvoren sve do 16. augusta. Jedan od organizatora sajma, Suad Dudić iz Sanskog Mosta, ujedno i predstavnik obrta Sana Vita, čija je djelatnost proizvodnja ljekovitih prirodnih proizvoda, ističe da je svrha i osnovni cilj sajma ponuditi građanima kvalitetan domaći proizvod, a svakako i obogatiti turističku ponudu grada u vrijeme ljeta i godišnjih odmora.

Pored Sanskog Mosta, na sajmu su prisutni izlagači iz Sarajeva, Bosanske Otoke, Gračanice, Bihaća i drugih gradova širom BiH, što čini sajamsku ponudu širom i bogatijom. Prema riječima Fahira Alibabića, predjednika udruženja „Domaći proizvod“, udruženje trenutno broji 70 članova, a na godišnjem nivou organizuju oko petnaestak ovakvih sajmova. Ovo nije prvi put da su u Sanskom Mostu, sličan događaj su organizovali u proljeće, a imaju u planu prirediti i novogodišnji sajam. Inače, on je vlasnik obrta ekoloških poljoprivrednih proizvoda, koje se bavi proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja. Svi izlagači zadovoljni su organizacijom sajma i samom posjetom, a među njima i Derviš Hrnjić iz Travnika, koji se bavi organskom proizvodnjom hrane.

Uzgojom i preradom aronije, crne ribizle, jagode i ostalog voća, proizvodi đemove, sirupe i druge prerađevine, od kojih mnogi imaju ljekovita svojstva. Svoje proizvode na sajmu domaćih proizvoda predstavio je i Midhat Alihodžić, poslastičar iz Sarajeva, koji izlaže različite vrste tahan halve i rahat lokuma. Prema njegovim riječima proizvodnja ovih poslastica je porodična tradicija koju je naslijdio od svog oca i djeda. U znak podrške domaćim obrtnicima, sajam je posjetio Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH. On je ovom prilikom istakao kako su obrtnici najodgovorniji dio društva koji na vrijeme izvršavaju sve obaveze prema državi. Prema statistici Federalne obrtničke komore na teritoriji Federacije BiH registrovano je 50 139 obrta, koji otprilike upošljavaju isto toliko ljudi, što dovoljno govori da obrtnici zaslužuju više pažnje od strane nadležnih institucija. Kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje obrtnika, u hotelu „Sanus“ održan je sastanak sa predstavnicima Udružena obrtnika Sanski Most, kojem je prisustvovao i Šemsudin Bajrić, predsjednik Obrtničke komore USK.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj problematici koja opterećuje poslovanje obrtnika, kao i načinima budućeg djelovanja kako bi se olakšao njihov položaj. Ovom prilikom najugroženijim obrtnicima iz Sanskog Mosta, stradalim u nedavnim poplavama, Hrusti Zenkoviću i Emiri Talić, Federalna obrtnička komora je dodijelila simbolična sredstva, a koja su kao pomoć poplavljenim područjima donirana od strane Istarske i Karlovačke obrtničke komore u Republici Hrvatskoj, i obrtničkih komora Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime