Ljekari u Konjicu u srijedu daju otkaze ako do tad ne dobiju zarađene plate

0
300

Zdravtven radnici u Konjicu su 15. decembra skinuli bijele mantile i okačili na kapiju bolnice (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ljekari u Konjicu će u srijedu početi sa potpisivanje otkaza i prelascima u druge zdravstvene ustanove, ako se tokom sutrašnjeg dana ne odblokiraju računi Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic i ne uplate radnicima zaostale plaće.

Radikalne korake ljekara potvrdila je za Klix.ba predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i opće bolnice Konjic Azra Mušinović.Ona ističe kako je ovo jedini potez koji mogu napraviti nakon što su poduzeli sve sindikalne aktivnosti, a danas su u Konjicu dobili punu podršku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine HNK i Federacije BiH.

Oni su pozvali sve nadležne da hitno poduzmu potrebe korake kako bi se deblokirali računi zdravstvenih ustanova u Konjicu i prekinula agonija za 320 zaposlenih zdravstvenih radnika i njihovih porodica.

“Očekujemo deblokadu računa danas, eventualno sutra, u protivnom od srijede započinjemo potpisivanje otkaza. Ali se iskreno nadamo da to toga neće doći i da će se desiti deblokada i samim time isplata plaća”, kazala je Mušinović.

Ljekari iz Konjica su poručili kako od svojih zahtjeva neće odustati jer traže pošteno zarađene plaće, koje nisu dobili od jula, jer je Porezna uprava FBiH blokirala račune Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic zbog nagomilanih dugovanja.

Podsjetimo da su zdravstveni radnici u Konjicu već izlazili na ulice te 26. novembra aktivirali generalni štrajk, a potom i blokirali magistralu u Konjicu i borili se svim sindikalnim sredstvima za svoje plate, te 15. decembra prestali s radom i poraženi okačili bijele mantile na kapiju bolnice.

Poštujući zakon o generalnom štrajku još uvijek brinu o pacijentima u bolnici i hitnim slučajevima, ali od nadležnih niko još nije regovao, kako bi se problem 320 porodica koje su dovedene na rub egzistencije riješio.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime