„List Krajiškog inata“ simbolizira sve žrtve agresije u Bosanskoj Krajini

0
9

list krajiškog inataPrijedor   ̶   „List Krajiškog inata“ je idejno rješenje dizajnera Adnana Bajrića i Enesa Klopića koji simbolizira 20. juli, dan kolektivnog ukopa prijedorskih žrtava u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

“List Krajiškog inata“ simbolizira i sve žrtve u Bosanskoj Krajini u dolinama rijeka Une i Sane.

– List simbolizira obavezu pamćenja, inat zločincima i zlu, te ponos i zakletvu kolektivnog napretka – kazao je Adnan Bajrić, jedan od autora simbola.

Drugi dizajner Enes Klopić, koji je uradio i redizajnirani Cvijet Srebrenice, kazao je da dizajn podsjeća i na srce na kojem su ostali tragovi rijeka Une i Sane, rijeka krvi.

– Bijela boja simbolizira dobrotu i nevinost tih žrtava, a zelena simbolizira rast, stabilnost i izdržljivost, koja je nadaleko poznata kroz krajiški inat – kazao je Klopić.

Bajrić je pojasnio da su obavljene konsultacije sa predstavnicima udruženja preživjelih žrtava i učesnika odbrane BiH, invalida i boraca, nacionalnih i vjerskih institucija, uglednih pojedinaca, te je došlo do usaglašavanja za ovakav dizajn simbola.

– Ne umanjujući značaj bilo kojeg dosadašnjeg simbola, isti ćemo tokom naredne godine izmijeniti i njegov opis – poruke dopuniti – kazao je Bajrić te dodao da se nada da će se

ubrzo afirmisati i realizirati ideja “Muzej genocida u dolini rijeke Sane“ u kontekstu zloglasnih logora, masovnih grobnica, kao i ideja „Muzeja opsade i odbrane Bihaćkog okruga 1201 dan“, sa raznim multimedijalnim sadržajima, sjećanjima i iskustvima opsade i odbrane, te zločina u dolini rijeke Une.

Od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarca ubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece od kojih su većina bili muslimani. Tijela ubijenih su zatrpavana u jame, rudničke iskopine i namjenske masovne grobnice. Pojedina su po nekoliko puta vađena i premještana na druge lokacije sa ciljem da nikada ne budu pronađena.

Kolektivna šehidska dženaza ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu ”Bratstvo”, sa početkom u 9.30 sati.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime