Libija apeluje na na Arapsku ligu da napadne SIRT

0
6

Libija – Međunarodna zajednica osudila je „varvarski čin“ pripadnika džihadističke organizacije Islamska država u Libiji, kada su ekstremisti odsekli glave dvanaestorici lokalnih boraca i razapeli im tela na krstove u libijskom gradu Sirt. Zvanično priznata vlast u Libiji je zbog ovoga pozvala arapske lidere da se uključe u borbu protiv terorista i vojno intervenišu u njihovoj zemlji.

Američki Stejt department saopštio je da je duboko zabrinut što su pripadnici ID-a bombardovali nastanjene delove grada i izvršili tako gnusan zločin protiv tamošnjeg stanovnišva. Vašington je pozvao zavađene političke strane u Libiji da hitno formiraju vladu nacionalnog pomirenja koja će, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, da se suprotstavi snagama koje pokušavaju da destabilizuju zemlju. Ne postoji vojno rešenje za politički sukob u Libiji, navodi se u saopštenju koje prenosi saudijska stanica Al Arabija.

Islamska država u Sirtu

Stav međunarodne zajednice „sumnjiv i pasivan“

Libija je u političkom haosu od pada Muamera Gadafija 2011, otkada vlast „dele“ dve administracije a njihove se snage bore za kontrolu nad ovom zemljom bogatom naftom.

Vlada koja je međunarodno priznata, i koja ima sedište na istoku zemlje, tražila je od lidera u regionu vanredni sastanak Arapske lige kako bi se usaglasile mere za borbu protiv grupe Islamska država u Libiji. Oni su pozvali arapske zemlje da „neodložno“ sprovedu vazdušne napade protiv ID-a, naročito u Sirtu, navodeći da sama vlada ne može da se suprotstavi ozbiljnim pretnjama džihadista zbog sankcija na oružje iz 2011. godine. Vlada je istakla i da je spremna da učestvuje u koordinaciji vazdušne intervencije, ocenjujući da je stav međunarodne zajednice prema situaciji u zemlji „sumnjiv i pasivan u odnosu na rastuću pretnju od ID-a“. Arapska liga je zamoljena i da pokuša da utiče na Savet bezbednosti UN kako bi se ukinule sankcije Libiji.

Arapska liga je odmah za vikend odgovorila da će tokom ove nedelje održati vanredni sastanak u Kairu. Egipat lobira za aktivniju međunarodnu ulogu u borbi protiv ID-a u Libiji a nakon što je već preuzeo brojne vazdušne napade na uporišta džihadista u ovoj zemlji, naročito pošto su ekstremisti ubili 21 egipatskog taoca, podseća dnevnik Arab njuz.

Libija-u-haosu-zbog-dve-vlasti

Borci obezglavljeni i razapeti na krstove

S druge strane, paralelna vlast koja drži Tripoli, otkako je vojna koalicija pod imenom „Fadžr Libija“ zauzela prestonicu 2014, saopštila je prošle nedelje da će preduzeti vojne manevre kako bi se oslobodio Sirt. Mediji bliski Tripoliju objavili su da su uporišta ID-a bombardovana iz vazduha. Ipak, to nije uspelo da zaustavi džihadiste da upravo tih dana izvrše brojna mučka ubistva u ovom gradu.

ID je u nekoliko dana oko proteklog vikenda razbio odbranu salafijske muslimanske grupe i naoružanih stanovnika Sirta, grada koji se nalazi na oko 500 kilometara istočno od Tripolija, zadobijajući sve veću kontrolu u pojedinim delovima Libije i koristeći trvenja između dve paralelne vlade i parlamenata. Nijedna od sukobljenih vlada ne kontroliše ovaj grad.

Očevici kažu da je više od 70 ljudi ubijeno tokom sukoba. Kao upozorenje drugima, džihadisti su četvoricu stanovnika obesili na javnom mestu u gradu. Kuće za koje se veruje da su pripadale pojedinim rivalima, porušene su. Lokalna agencija LANA prenela je za vikend i da su dvanaestorici odsečene glave, te da su razapeti na krstove. Mučki su ubijena još 22 stanovnika koji su se latili oružja da se odbrane od napada ekstremista. Dok su borci iz Sirta prebacivali povređene u lokalnu bolnicu, ID je i ovu zgradu zapalio.

Pripadnici-ID-a-sufijski-hramove-u-Libiji

Verska institucija pozvala na mobilizaciju

Obnovljene intenzivne borbe za Sirt počele su još pre nedelju dana, kada je jedan od lokalnih zvaničnika upozorio da će doći do „masakra u gradu“. Libijski ambasador u Francuskoj Čibani Abuhamud izneo je podatak dan pred krvavi vikend da je već ubijeno između 150 i 200 stanovnika grada, i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje. Kako je naveo, sukob se intenzivirao nakon što su džihadisti likvidirali uticajnog imama iz plemena Al Fardžan a zatim redom „masakrirali ljude, ubijajući ih čak u njihovim domovima“.

Verska organizacija u Libiji Dar al Ifta pozvala je na mobilizaciju stanovnika kako bi se suprotstavili ID-u.

„Svi Libijci koji mogu da nose oružje moraju da se mobilišu i suprotstave ovoj bolesti koja preti da uništi muslimansku naciju“, istakli su iz Dar al Ifta.

U nedelju je pogođen i aerodrom značajnog grada na istoku, Bengazija, koji je još od prošle godine zatvoren za saobraćaj zbog neprekidnih borbi snaga lojalnih tamošnjoj vlasti i islamističkih grupa. Bombe su pale i na rezidencijalni deo grada Derna, odakle su militanti uspeli da isteraju pripadnike Ismlamske države u junu. ID je počeo da napadima još prošle nedelje kako bi ponovo zauzeo ovu luku, značajnu za snabdevanje oružjem i pojačanje u ljudstvu.

balkanmagazin.net

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime