Lagumdžija primio ambasadore nekoliko zemalja: Podrška inicijativi EU za ubrzanje integracije

0
3

Sarajevo – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Države Palestine u BiH Riziqa N.M. Nammouraha, ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesija, ambasadoricu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

 

Tokom susreta Lagumdžije i ambasadora Nammouraha obostrano je izraženo zadovoljstvo jer su odnosi BiH i Pаlestine trаdicionаlno prijаteljski i bez otvorenih pitanja. Lagumdžija je naglasio da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za nastavak njegovanja prijateljskih odnosa sa Palestinom te, između ostalog, izrazio spremnost MVP-a BiH za nastavak saradnje sa Ministarstvom vanjskih poslova Palestine, pri tome ocijenivši uspješnim političke konsultacije dvaju ministarstva koje su u maju ove godine održane u Sarajevu.

 

Također, tokom susreta je Lagumdžija još jednom naglasio punu podršku Palestini, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja sukoba između Palestine i Izraela, kao i žaljenje zbog izgubljenih života. Naglasio je da BiH osuđuje svаko nаsilje i rаt, а posebno nаpаde nа civile i podržаvа tzv. rješenje sа dvije držаve koje bi živjele u miru i sаrаdnji.

 

Lagumdžija i ambasador Negyesi su pozdravili dobre političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Mađarske. Ocijenili su da postoji prostor za unapređenje saradnje dvije zemlje u svim oblastima, pri čemu je Lagumdžija posebno naglasio zainteresiranost BiH za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije. Ovom prilikom istaknuta je i potreba daljnjeg ugovornog reguliranja bilateralnih odnosa.

 

Također je izrazio zahvalnost za pomoć koju su Vlada, humanitarne organizacije i narod Mađarske uputili BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

 

Posebno je pozdravio saradnju koja se ostvaruje u okviru Višegradske grupe (Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska) i istaknuo zainteresiranost Bosne i Hercegovine za sredstva i projekte Fonda Višegradske grupe.

 

Tokom razgovora dr Lagumdžije i ambasadorice Bodonyi pozdravljena je inicijativa EU za ubrzanje integracijskih procesa Bosne i Hercegovine koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i uspostavu funkcionalnije države. Lagumdžija je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera u BiH budu što preciznije definirane kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskim procesima.

(trtbosanski)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime