Lagumdžija: ‘Nemoguć dogovor bez pomoći Europske komisije’

0
12

Zlatko Lagumdžija, BiH, Sejdić-FinciSarajevo – Lideri sedam političkih partija u Bosni i Hercegovini bez podrške Evropske komisije ne mogu pronaći rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

U obraćanju skupu Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu, Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, kazao je kako bi uz pomoć EK-a uz već ponuđene modele bh. političari mogli doći do rješenja.

U predmetu Sejdić-Finci, Sud u Strasbourgu presudio je da BiH mora izmijeniti Ustav i izborni zakon kako bi pripadnici ostalih naroda mogli biti birani u državno Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon nepostizanja dogovora u Briselu između bh. političkih lidera i predstavnika EK-a prošle sedmice, Komisija je najavila da će pokrenuti uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini oduzimanjem 47 miliona eura od IPA fondova.

‘Susret građanskog i nacionalnog’

Lagumdžija je kazao da je sada pitanje kako doći do modela koji će omogućiti da se građansko i nacionalno počnu “susretati” da bi u konačnici BiH ulaskom u Evropsku uniju bila država koja je civilno društvo u kojoj pripadnici svih etničkih grupa uživaju ista prava.

“Pitanje šta je danas moguće uraditi. Da li će ostati status quo, koji mnogi priželjkuju, ili će se napraviti pomak u kojem će se zadovoljiti suština presude Sejdić i Finci, a to je da bude pravno ‘čista’, da zadovoljava vrijednosti Evropske unije, te vrijednosti na kojima treba počivati nova, historijski poznataBiH”, kazao je on.

Dodao je da je svaki Ustav odraz političke volje, a ta politička volja nalazi se u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kazao je da većinska politička volja danas želi zadržati status quo ili da potcrta segregaciju umjesto saradnje.

Najavio je da će pokrenuti širi dijalog o ovoj temi i evropskim vrijednostima u BiH u koji će biti uključene sve političke snage, nevladine organizacije, sindikati, akademska zajednica i građani kako bi se vidjelo “šta je to BiH 2020. godine”, po uzoru na program EU 2020. godine.

Dodaje da u BiH postoje dvije politike od kojih je jedna ona koja nastoji da i dalje dominira nacionalno te da kroz presudu Sejdić-Finci institucionalizira podjele u bh. društvu, a druga politika je ona koja nastoji da otvori integriranja BiH koje za cilj imaju – BiH kao civilno i građansko društvo u kojoj se uvažavaju temelji države nastali u ZAVNOBiH-u.

“Naša snaga je u tome da pokušamo uvesti i građansko u zemlju koja je u Daytonu postavljena na krive noge”, smatra Lagumdžija.

Finci: Prevazići egocentrizam

Jakob Finci, jedan od podnositelja apelacije u predmetu Sejdić-Finci, kaže da je žalosno što se četiri godine nije pronašlo rješenje za nešto što se čini kao jednostavan pravni problem, a od toga je napravljen vrhunski politički problem.

Naglasio je da će se ovo pitanje riješiti tek onda kada se prevaziđu lični animoziteti među političarima i egocentrizam, jer se u BiH kompromis smatra porazom, a ne normalnim političkim dogovorom, prenosi Fena.

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih demokrata (SNSD) Srđan Mazalica kazao je u nedjelju da EU ne bi trebalo da blokira kredibilnu aplikaciju BiH zbog neprovođenja odluke Sejdić-Finci.

On je dodao da se neprovođenjem odluke ne krši Evropska konvencija o ljudskim pravima već njen protokol 12, koji je potpisalo svega osam članica EU-a.

Mazalica smatra da BiH ima fleksibilan izborni zakon, a, kako kaže, Sejdić i Finci mogu da se izjasne kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati ako žele da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i da im to pravo niko ne provjerava niti osporava.

On je dodao da je  bh. entitet Republika Srpska u pogledu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom daleko odmakla u odnosu na Federaciju BiH.

EK: BiH u zastoju

Evropska komisija uskoro će objaviti godišnji izvještaj u kojem se navodi da Bosna i Hercegovina tapka u mjestu, prenosi Radio Slobodna Evropa, koja je imala uvid u taj dokument.

Evropska agenda nije prioritet za bh. političare, te nije postignut ni napredak na tom polju, navodi se u izvještaju EK-a o BiH.

Prevladali su kratkoročni partijski ili etnički interesi nad učvršćivanjem puta zemlje ka Evropskoj uniji, dodaje se u izvještaju.

“Politički predstavnici ne dijele viziju oko pravca i budućnosti zemlje niti oko toga kako bi trebalo da funkcioniše. Ne postoji temeljan interni politički dijalog o ključnim pitanjima kao što su proces evropskih integracija niti postavljanje prioriteta vezanih za taj put”, navodi se.

Proces evropskih integracija BiH je u zastoju, dok ostale zemlje regiona napreduju.

Navodi se da nisu ispunjene dvije ključne obaveze iz Mape puta za 2012. – provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma.

“Bez političke hrabrosti i odlučnosti, evropska perspektiva BiH se neće materijalizovati”, ističe EK.

EK je odlučio da odloži dalje razgovore o fondovima IPA II dok se BiH ne vrati u evropski kolosijek.

“Ukoliko izostane opipljiv napredak, BiH rizikuje da izgubi značajna pretpristupna sredstva”, navodi se u izvještaju, prenosi RSE.

U zaključcima o drugim državama regije, EK navodi da je 2013. historijska godina za Srbiju i Kosovo zbog postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa.

EK navodi kako je Crna Gora na pravom putu ali treba da pronađe rješenja za Kombinat aluminijuma Podgorica i aferu “Snimak”, dok Makedonija mora riješiti spor oko imena s Grčkom.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime