Lagumdžija: Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova nego što imamo članova partije

0
33

zagondzijaSarajevo – Predsjedništvo Socijaldemokratske partije održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka koji su uslijedili nakon izbornog debakla.

Devet i pol sati trajala je sjednica Predsjedništva SDP-a. Toliko je bilo potrebno da se usvoje zaključci koji će biti predočeni Glavnom odboru SDP-a.

“Svjesni smo činjenice da postoji odgovornost kompletnog vodstva SDP-a za rezultate. To je podložno jednoj ozbiljnijoj analizi. Poraz nije nešto za čime treba žaliti ukoliko se ne izvuku pouke. Možda ih nismo izvukli prije četiri godine pa smo se našli u situaciji u kojoj jesmo. U skladu sa Statutom moramo doći do novog rukovodstva SDP-a i donijeli smo jednoglasno zaključke. Predlažemo Glavnom odboru da se u najkraćem mogućem roku organizuje vanredni Kongres. Svjesni smo činjenice da ima puno toga što je u Statutu zrelo za ozbiljne promjene i potrebni su koraci za demokratizaciju SDP-a”, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać čine grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.

“Evidencija članstva SDP-a je zrela za reviziju. Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova od broja članova partije”, dodao je Lagumdžija.

U petak će biti prvi draft Statuta koji će biti predočen Glavnom odboru koji se održava dan kasnije.

“Idemo sa prijedlogom Glavnom odboru da se ostavke koje su urađene i najavljene stave ad acta iz razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto više od mjesec dana”, kazao je Lagumdžija.

“Svi članovi SDP-a imaju pravo da budu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Jedini član koji to neće biti sam ja. Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i Glavni odbor. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije. Pozivamo druge političke partije da što je moguće prije primjene izborne rezultate”, kazao je Lagumdžija.

“Nemamo dvije struje ni dvije frakcije u SDP-u. Stanje u SDP-u je jako važno za BiH. Situacija je u BiH vanredna odavno, a u SDP-u od nedavno”, dodao je lider SDP-a.

Kada je u pitanju vanredni ili redovni Kongres, on je rekao da nije bilo dileme među članovima Predsjedništva SDP-a.

On je dodao da je danas očekivao Denisa Bečirovića i da se začudio što nije došao. Sjednicu je napustio i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.

(abc.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime