Lagumdžija i Imamović o sanaciji posljedica poplava u BiH

0
0

lagumdzija-i-imamovic-o-sanaciji-posljedica-poplava-u-bih_1405703744Tuzla, Sarajevo – Donatorska konferencija na kojoj su međunarodni donatori osigurali 1,6 milijardi KM za saniranje prioritetnih potreba u sanaciji posljedica poplava u BiH, te još oko 84 miliona namijenjenih regionalnim projektima usmjerenim na prevenciju novih katastrofa, bila je tema današnjeg sastanka između Zlatka Lagumdžije, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH i Jasmina Imamović, načelnika općine Tuzla.

– Upravo u Tuzli je prije nešto više od mjesec dana dogovorena tuzlanska inicijativu za paket mjera koje bi pomogle svim lokalnim zajednicama, Tuzli, pa i BiH, da se što prije saniraju štete od ove velike prirodne nesreće – rekao je Jasmin Imamović.

Lagumdžija i načelnik općine Tuzla posjetili su tada naselje Donja Obodnica u kojem je klizište uništilo i oštetilo 35 kuća. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara je tada svojim kontaktima obezbijedio za Donju Obodnicu 50 plastenika, od čega je 23 pripalo ovoj mjesnoj zajednici, a 27 ostalim.

Govoreći o rezultatima donatorske konferencije u Briselu, Lagumdžija je naglasio da se u implementaciji donatorskih sredstava moramo pridržavati principa transparentnosti, na način da javnost i donatori znaju gdje je i u koje svrhe utrošen svaki pfening, te efikasnosti kako bi se što prije krenulo u neophodnu obnovu i rekonstrukciju i odgovornosti.

– U Briselu je bilo riječi o prevenciji jer vi ovdje imate 4.000 kuća koje su ugrožene, a samo na jednoj lokaciji imate takvih 500 kuća. Mislim da je ogroman posao pred nama, jako dobro smo organizirani. Prije svega svi moramo pokazati odgovornost i da vidimo šta ko može da uradi. Meni je sada lakše kada smo obezbijedili sredstva i više nego što smo tražili – zaključio je Lagumdžija.

Kada je u pitanju Tuzla, kao prvi prioritet se nameće rješavanje stambenog pitanja građana koji su djelovanjem klizišta ostali bez svojih domova ili su teško oštećeni. U Tuzli su katastrofalne poplave u maju pokrenule oko 2.000 klizišta, uslijed čega je uništeno 250, a oštećeno 1.000 kuća, dok je još oko 4.000 kuća ugroženo jer se nalaze na područjima koja ugrožavaju klizišta.

– Tražit ćemo državno zemljište samo za onoga ko nema svoju zemlju jer je takav federalni zakon koji čekamo da stupi na snagu. Zemljište ćemo tražiti u blizini objekta koji je srušen, po mogućnosti u istoj mjesnoj zajednici, te što bliže srušenom objektu – rekao je Imamović.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime