Kusturica kao Abid Aga – Srpski Diznilend na krvavom tlu

1
7

files-1Neimarstvom Emira i Nemanje Kusturice pozabavio se i nemački “Allgemeine Zeitung” koji piše o “vještački podignutom gradu na mjestu jednog od najvećih masakara tokom raspada Jugoslavije”.

Abid Aga Andrićgrada je niko drugi do poznati reditelj Emir Kusturica. On je vlasnik i menadžer ovog “projekta”. U nacionalističkoj prošlosti on je bio poznat kao bivši prijatelj i poštovalac Slobodana Miloševića, dok je danas svoju ljubav u potpunosti poklonio Putinu

U blizini mjesta gdje je podignut most, tamo gdje ćuprija stoji nad Drinom od 16. stoljeća, povezujući Istok i Zapad, dogodio se jedan od najstravičnijih zločina u novijoj historiji. Stotine muslimanskih civila ovdje je pogubljeno i bačeno u rijeku, dok je ukupan broj žrtava etničkog čišćenja srpskih paravojnih formacija premašio stravičnu cifru od 3.000 ljudi.

Tamo gde su počinjeni strašni zločini danas se gradi balkanski Diznilend, mjesto gdje će se njegovati nacionalističke zablude. Riječ je o građevinskom kompleksu od 14.000 kvadratnih metara koji sadrži pedeset objekata u mešavini vizantijske, otomanske, Habzburške i neoklasične arhitekture. Među prodavnicama kafićima, restoranima, negdje u blizini bioskopa i hotela, našlo se prostora za pravoslavnu bogomolju, ne i za džamiju ili katoličku crkvu.

Iz knjiga, Andrić je prekomandovan u odeljenje suvenira, na babuške, čaše, šolje, magnete za frižidere, na jastuke, svuda gdje se mogao odštampati njegov lik.

photo-drustvo-korupcija-andricgrad_u_695640327

Šta bi Andrić rekao kada bi mogao da vidi ovo bizarno čudovište, grad na obodu propale Velike Srbije gdje se na tragikomičan način veličaju ideje Srpske pravoslavne crkve?

Postoji u Andrićevom romanu lik, okrutni Abid Aga, koji stanovnike primorava na izgradnju mosta kroz prinudni rad, strahujući da u tom poslu ne razočara velikog vezira.

Abid Aga Andrićgrada je niko drugi do poznati reditelj Emir Kusturica. On je vlasnik i menadžer ovog “projekta”. U nacionalističkoj prošlosti on je bio poznat kao bivši prijatelj i poštovalac Slobodana Miloševića, dok je danas svoju ljubav u potpunosti poklonio Putinu.

files1

Kusturica bi mogao da bude jedna od figura kojoj se Andrić podsmjehuje: “U nas je čest tip čovjeka koji misli da je svađa akcija, a grubost isto što i energija, da nanijeti neprijatelju uvrede znači isto što i zadati mu udarce, da je svaka uzdržljivost u govoru slabost, a svaki pokušaj predviđanja ― danguba; ukratko, da se takozvana životna borba sastoji od neprestanog i naizmeničnog laveža i režanja…”

Emir Kusturica, sin muslimanskih roditelja, priklonio se pravoslavnoj vjeri 2007. godine, iako tačno zna kakvi su zločini počinjeni na ovom terenu gdje se nalazi njegov mali i groteskni grad. Od zločinaca se nikada nije ogradio.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime