Kurdi podijeljeni na komuniste i demokrate

0
15

Capture

Neslaganje Radničke partije Kurdistana i Demokratske partije Kurdistana odgodilo je operaciju oslobađanja sirijskog grada od grupe IDIŠ.

Zbog neslaganja između dvije kurdske partije – Radničke partije Kurdistana i Demokratske partije Kurdistana, odgođen je početak operacije oslobađanja Sinjara. To je grad na sjeverozapadu Iraka, koji je duže od godinu pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant.

Nekada je u Sinjaru živjelo više 70.000 ljudi. No, od kako ga je prije više od godinu zauzela grupa IDIŠ, stanovništvo ga je napustilo.

U gradu i njegovoj okolini se svakodnevno vode borbe između IDIŠ-a, koji kontrolira više od 80 posto grada, i Pešmerga odanih predsjedniku iračke regije Kurdistan i njegovoj PDK-a.

No, to nisu jedine dvije vojne formacije na ovom području. Prisutne su i snage PKK-a. Oni optužuju Pešmerge da su grad olako prepustile IDIŠ-u.

“Pešmerge su napustile Sinjar i civilino stanovništvo ostavile na milost i nemilost IDIŠ-u. To je općepoznata stvar, ali PDK to ne želi priznati i pokušava nas udaljiti od Sinjara. Uprkos tome, mi ćemo učestvovati u oslobođenju grada”, kazala je Parveen, komandant snaga PKK-a.

Pešmerge tvrde da su spremne za akciju oslobađanja Sinjara, ali pod uvjetom da nakon toga sami kontroliraju grad.

Borba za teritoriju

“Ovdje neko pokušava nametnuti nam svoju volju. PKK bi trebao dobro razmisliti o svojim potezima. Njihove snage su nam pružale pomoć u dosadašnjim borbama i zahvalni smo na tome, ali to ne znači da ćemo im prepustiti našu teritoriju”, navodi Qasem Shesho, komandant Pešmerga.

Čini se da je do kurdskog jedinstva najviše stalo Jezidima, etnoreligijskoj manjini, čiji su pripadnici činili većinu stanovništva Sinjara i bili česta meta napada IDIŠ-a. Do sada su se protiv te oružane grupe borili na strani obje ove kurdske frakcije. Pokušat će i dalje ostati neutralni.

“Postoje duboka neslaganja između dvije kurdske partije. Inače bi Sinjar davno bio oslobođen. To će u budućnosti predstavljati veliki problem. Oni moraju shvatiti da Sinjar ne pripada nijednoj partiji, nego njegovim stanovnincima”, kazao je Haydar Shesho iz odreda za odbranu Sinjara.

“Prema svemu sudeći, pred Sinjarom su teški dani. Iako IDIŠ još kontrolira grad, kurdske stranke su već počele političku borbu za kontrolu nad njim. Ta borba bi lako mogla prerasti i u oružani konflikt. Osim toga, Sinjar je predmet spora kurdistanske i centralne Vlade u Bagdadu”, javlja reporter Al Jazeere Emir Findi.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime