Kupreška džamija završila na deponiji, gradi se nova! – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/131696/kupreska-dzamija-zavrsila-na-deponiji-gradi-se-nova#sthash.LPkSMUmN.dpuf

0
1

rusenje kupreske dzamije 11-718x446Bugojno – Ako su Livnjaci umjesto u ratu potpuno porušene gradske džamije Ćurčinice, koja je bila osmanskog tipa, uz pomoć Kuvajćana izgradili sasvim novu džamiju, pretežno arapskog stila i sa pratećim sadržajima, Kuprešani su se danas zapitali da li se to moralo desiti i sa njihovom višestoljetnom, jedinom gradskom džamijom, Ahmeda Fadil-paše. Izdržala je sve ratove pa i posljednji kad su kroz Kupres prošle sve moguće vojske i paravojske domaće i bjelosvjetske.

 

Džamija koja je prostorno sasvim bila dovoljna za svega stotinjak Bošnjaka povratnika i koju su tokom čitavog posljednjeg rata čuvali i otvarali rahmetli hadžija i hadžinica Muhamed i Fazila Mandžuka, a nakon rata obnovile malobrojne džematlije predvođene Safetom Pilićem i uz pomoć Vakufljana i Pruščana, danas je srušena, a njeni ostaci su bačeni na gradsku deponiju.

 

Srušena je po odluci Mesdžida Islamske zajednice Bugojno kojem pripada džemat Kupres, a da bi se na njenom mjestu sagradila nova džamija arapskog stila sa pratećim sadržajima, a što će finansirati kuvajtska porodica En Nurijj Abdu-l-Halik En Nurijj po kome će se kupreška džamija i zvati za razliku od livanjske Ćurčinice koja je zadržala ime prethodnog osmansko-bošnjačkog vakifa Ćurčića.

 

 

“Hoće li se vakif Fadil Ahmed paša prevrtati u mezaru? Jer bacanjem džamije u smeće baca se i vakif Ahmed Fadil paša što je jako ružno i na šta su mnogi Kuprešani ogorčeni. Dok su ostatke Ferhadije i Starog mosta u Mostaru dugo tražili da ih vrate na staro mjesto, našu džamiju koju nisu srušile ničije vojske srušilo je rukovodstvo MIZ Bugojno. Ako se na to i odlučilo smatram da se kamen i sav drugi iskoristiv materijal mogao sačuvati i od njega napraviti mekteb ili ugraditi ga u džamijske temelje, a ne na smeću da završi. Trebalo je zadržati i ime džamije ili makar dati dvojno. Ovakvim potezima se korak po korak zatiru tragovi osmanske kulture, Bošnjacima daleko bliže od svih drugih”, izjavio je ogorčeni općinski vijećnik i predsjednik KVSBiH Safet Pilić, čija je žena Vesna skoro svakog poslijeratnog ramazana i Bajrama šila zelene bajrake za munaru čija je džamija završila u smeću.
Nakon izgradnje preglomazne kupreške katoličke crkve u koju mogu stati Kuprešani svih vjera i da opet bude u njoj propuha sad će Kupres u udnosu na broj stanovnika imati i najveću džamiju u državi.

 

Za novu kuprešku džamiju temeljac je postavljen 8. maja 2014.godine, a tom činu su prisustvovali čelnici MIZ Bugojno, muftijstva travničkog i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, te načelnik općine Kupres Perica Romić (HDZBiH).

 

Tom prilikom je predsjednik MIZ Bugojno Haris Mujić izjavio: “Realizacijom ovog projekta Kupres će dobiti novi kompleks u kojem će prostor Ahmed Fadil-pašime džamije biti pretvoren u višenamjenski prostor za kulturne, edukativne i vjerske aktivnosti i novu džamiju En Nurijj Abdu-l-Halik En Nurijj i njegove porodice iz Kuvajta”.
Ima Kuprešana koji tvrde da se do sada čekalo s početkom radova na džamiji kako bi se i uočiizborno pomoglo vladajuće SDA i HDZBiH.

Za razliku od livanjskih lokalnih i kantonalnih vlasti koje su bojkotirale obnovu Ćurčinice, kupreški načelnik je rušenje stare i izgradnju nove  kupreške džamije podržao od početka.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime