KS / Općina Ilidža iz Budžeta izdvojila 1.096.000 KM za sanaciju škola

0
14

Ilidža  – Općina Ilidža dodijelit će 1.096.000,00 KM osnovnim i srednjim školama za sanaciju i adaptaciju objekata na području ove općine.

Tim povodom načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić potpisao je sa direktorima osnovnih i srednjih škola 01.augusta 2016. godine Sporazum o dodjeli sredstava.

Iz Budžeta Općine Ilidža dodijeljeno je za Prvu osnovnu školu 190.000 KM, za Drugu 40.000 KM, za Teću 190.000 KM, za Četvrtu 80.000 KM, za Petu 70.000 KM, za Šestu 92.000 KM, Osmu osnovnu školu “Amer Ćenanović” 50.000 KM, za Devetu 47.000 KM i za Desetu osnovnu školu 7.000 KM. Za Četvrtu gimnaziju izdvojeno je 91.000 KM dok je Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dobila 89.000 KM. Katolički školski centar dobit će 75.000 KM, a Osnovna škola El-Manar škola 75.000 KM.

Načelnik Memić istakao je nadu da će škole sredstva utrošiti na najbolji način, čime će se steći bolji uvjeti za učenje učenicima koji pohađaju te ustanove.

“Najbolji dio našeg društva su naša djeca. Najpotrebniji dio je kvalitetno obrazovanje. Iako nemamo nadležnost imamo obavezu . Ovo je investicija koja će se isplatiti i stoga čista srca i na najbolji način želimo ova sredstva usmjeriti za stvaranje boljih, savremenijih uvjeta za učenje, ravnih onima u svijetu. Ovo nisu male pare, kažu da smo ova sredstva mogli uložiti za neke infrastrukturne projekte, ali smatramo da sve treba da čeka i da je ovo prioritet. Želimo da naša djeca budu primjer svima onima kako se ulaganjem u obrazovanje vraća samo dobro lokalnoj zajednici” izjavio je načelnik Memić.

Hamid Guska predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja općine zahvalio je načelniku Memiću i Općinskom vijeću na izdvojenim sredstvima.

“Ovo je nastavak jedne odlične saradnje sa načelnikom Općine Ilidža i Općinskim vijećem i podvlačim da imamo sreću jer nam je načelnik iz branše obrazovanja. Većina škola zahtjeva sanaciju i ova sredstva ćemo svi utrošiti najbolje što umijemo i možemo” dodao je Guska.

“Izražavam zahvalnost i sreću što je Općina Ilidža izdvojila značajna sredstva za odgoj i obrazovanje. I drago mi je što smo u ovom projektu i mi Katolički školski centar.Školu je osnovala Vrhbosanska nadbiskupija i pohađa je više od 500 učenika iz svih djelova Kantona. Za nas je ogromna suma 75.000 KM i iskoristit ćemo ova sredstva za sanaciju sanitarnih čvorova i sanaciju unutarnje i vanjske stolarije” izjavio je Mario Ćosić, ravnatelj Katoličkog školskog centra “Sveti Josip”.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović pohvalio je odluku Općine Ilidža o dodjeli sredstva za sanaciju obrazovnih institucija .

“Raduje nas odluka Općinskog vijeća i Općinskog načelnika da značajna sredstava ulože u sanaciju obrazovnih institucija i da će škole riješiti goruće probleme. Nadamo se da su sredstva raspodijeljena pravilno. Želim ujedno da pohvalim saradnju sa Općinom kad je u pitanju izgradnja Sedme osnovne škole, jer smo zajednički u ovom projektu koji je u završnoj fazi” izjavio je ministar Kazazović.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime