Krvnik je RS stvorio genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatom!

15
17

admir-muslimovicSuze Fikreta Alića, čovjeka koji je preživio najzvjerskije zločine protiv čovječnosti u prijedorskom logoru Trnopolje, počinjene od strane jedne fašističke ideologije, najbolja su ocjena presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koja je danas izrečena u Hagu.

Piše Admir MUSLIMOVIĆ

Logoraš Alić, čija je slika iz logora Trnopolje tokom Agresije na BiH obišla svijet, samo pukom srećom ili Božijim davanjem, nije završio kao žrtva u grobnici Tomašica. U nju su Srpske snage predvođene Karadžićem, poslale više od 1.000 Alićevih sugrađana, dječaka, djevojčica, žena, muškaraca, staraca.

Tomašica i Trnopolje kroz koji je zvjerske torture srpskih snaga prošlo 6.000 Bošnjaka, nisu bili dovoljan argument da se Karadžić i za Alićevu opštinu osudi zbog genocida. Ta, te još šest opština iz tačke 1 optužnice protiv krvnika sa Pala, nisu okarakterisane genocidom.

Stoga su Alićeve suze samo još jedna u nizu tužnih i emotivnih reakcija, koje potvrđuju da poslovica „pravda je spora, ali dostižna“ nemaju svoje uporište kada su žrtve agresije na BiH u pitanju. Presudom kreatoru zla u BiH, definitivno, nijedna strana neće biti zadovoljna.

Četrdeset Karadžićevih godina koje će morati provesti u zatvoru nisu utjeha ni brojnim silovanim Srebreničankama, čijih je više od 8.000 sinova, očeva, braće, muževa… ubijeno sistematski i planski, u svega nekoliko dana.

Iako im ni njegova doživotna robija ne bi nadoknadila bol, patnju, tugu i najmilije, 40 godina izrečene kazne slaba im je satisfakcija i vjera u pravdu te bolje sutra. Tim više što su vojni funkcioneri Vujadin Popović, Ljubiša Beara ili Zdravko Tolimir, kojima je Karadžić kao vrhovni komandant bio nalogodavac za činjenje genocida, dobili zasluženu, doživotnu robiju!

Današnja presuda Radovanu Karadžiću, ipak, ima i jednu drugu historijsku težinu. Za genocid i zločine nad civilima u BiH osuđen je najviši politički dužnosnik iz ratnog perioda. Zbog toga su i brojni ugledni svjetski mediji ovu presudu okarakterisali kao najbitniji momenat u 23-godišnjem postojanju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Za nekoliko godina, u drugostepenom postupku, žrtvama dokazanog genocida i drugih zločina u BiH ostaje nada da će Sud ‘ispraviti’ svoju grešku te Karadžića osuditi na doživotnu robiju.

Uporište za takvo nešto može se pronaći dijelom u današnjoj presudi.

Jer…

Zločinac Karadžić danas je osuđen za genocid, progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo kao udruženi zločinački poduhvat, ubistvo kao kršenje zakona i običaja rata, deportaciju, nehumana djela, prisilno premještanje, teror kao kršenje zakona i običaja rata, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Nakon današnje presude ostaće zapisano historijski i pravno da je prvi predsjednik RS-a planirao, naredio te sa svojim potčinjenim počinio GENOCID, kao jedan od najvećih krvnika koje Evropa pamti.

Republiku Srpsku Karadžić je tako stvarao GENOCIDOM i udruženim zločinačkim poduhvatom, a to potvrđuju i demografski podaci iz jedne od sedam opština u kojoj sud nije dokazao genocid. Riječ je o Foči. Po prijeratnom popisu stanovništva u Foči je živjelo 51 posto Bošnjaka. Danas ih je u tom gradu manje od sedam posto.

Karadžićeva presuda dokaz je postojanja jedne genocidne, fašističe ideologije, koja mora biti opomena Evropi i svijetu, da se Srebrenica, Potočari, Prijedor i Tomašica, više nikada i nikome ne ponove.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

15 KOMENTARI

 1. Inace visegradu – Srpsko ime ,
  zaudara ti ona sto te oteli .
  I to na loj
  Sreca pa pocistismo kaldrmu sa tvojim smradom

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime