“Krvavi pop”: Sarajevo dobilo ulicu četničkog vojvode!

1
29

ulica-cetnicka-620x400Sarajevo – Vlasti u Republici Srpskoj promjenile su naziv sarajevske ulice Bjelopoljska te joj dali ime po četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, koji je poznat i kao Krvavi pop, i to bez saglasnosti Općine Novo Sarajevo, kroz koju ova ulica prolazi jednom trećinom, saznaje Faktor.ba

Potvrđeno je to u Općini, gdje kažu da znaju da je došlo do promjena naziva nekih ulica, ali da još nisu provjerili stanje na terenu.

“Ukoliko je došlo do izmjene naziva ulice Bjelopoljska, to je urađeno bez odobrenja Općine Novo Sarajevo. S obzirom na to, Općina će uputiti dopis Drugoj policijskoj upravi da provjeri ispravnost naziva ulica u tom dijelu grada, odnosno općine Novo Sarajevo”, rekli su u press-službi Općine.

Momčilo Đujić je poznati četnički vojvoda iz Drugog svjetskog rata, zapovjednik Dinarske četničke divizije i čovjek koji je titulu četničkog vojvode dodijelio Vojislavu Šešelju, optuženiku za ratne zločine počinjenje u BiH i Hrvatskoj. Vojvoda Đujić u toku Drugog svjetskog rata bio je poznat po zvjerskim ubistvima nesrpskog stanovništva. Zbog stečenog zvanja svećenika i zvjerskih ubistava dobio je nadimak Krvavi pop iz Strmice.

ulica-djujic2Đujić je u mučenju i ubistvima bio i “inovativan” pa je tako izmislio spravu “popovo bure”. Radi se o velikoj bačvi, okovanoj čeličnim obručima i sa svih strana izvana nabijenom dugim ekserima tako da su njihove oštrice iznutra. U bure bi se zatvarao zarobljenik i zatim kotrljao niz brdo kraj crkve Lazarice. Na taj način ekseri su sa svih strana probadali zarobljenike, te su neki iskrvarili i umrli. Umro je 1999. u izbjeglištvu u Čikagu, a obećao je da će se u Srbiju vratiti tek kada Šešelj očisti terirotiju od “stranih elemenata”.

Zanimljivo je da sada Đujićeva ulica prolazi uz spomen-park na Vracama, koji je izgrađen u čast antifašista i partizana koji su se borili protiv četnika. Ni mještani naselja Vraca nisu znali da je ulica dobila ime po četničkom vojvodi, ali nisu krili ogorčenje takvim potezom. Samir Kahvedžić, kaže da građane niko ništa i ne pita šta misle o tome.

“Nije to samo ta ulica koja nosi naziv po nekim vojvodama, zločincima… Ima ih stotine. Nije važno kuda ona prolazi, nijedna ulica ne bi trebala nositi ime po nekom zločincu”; kazao nam je Kahvedžić.

Ni mještanin Mehmed Džemidžić ne slaže se što ulica do njegove nosi naziv vojvode Đujića.

“Apsurdno je i to što ona prolazi odmah uz spomenik koji je podignut antifašistima, herojima koji su se borili protiv četnika. To bi prije bilo nezamislivo”, istaknuo je Džemidžić.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime