Kršenje zakona: Novalićevi savjetnici za SDA i HDZ završavaju pljačku javnih kompanija

0
10

Sarajevo – Savjetnici premijera FBiH Fadila Novalića u dubokom su sukobu interesa, jer ih je Vlada sve do jednog imenovala i opunomoćila za više različitih skupština, upravnih i nadzornih odbora, a što je suprotno Zakonu o sukobu interesa, piše novinska agencija Patria.

Tako je, Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicijskim fondovima u BiH (UGDAU DIG U BiH) prijavilo savjetnicu federalnog premijera Amru Đendušić Centralnoj izbornoj komisiji zbog sukoba interesa, zatraživši od CIK-a da po ovoj prijavi hitno djeluje jer se “radi o materiji koja može napraviti veliku štetu u FBiH”.

No, uzalud se dioničari bore za pravnu državu, jer već dvije godine nema dogovora oko toga ko bi bio nadležan za provođenje Zakona o sukobu interesa, a CIK-u je oduzeta ta nadležnost.

Rizah Softić, predsjednik UGDAU DIG U BiH, kaže za Patriju da je do sada prekršeno niz odredbi Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i da u Udruženju smatraju da je dotaknuto dno kada je riječ o ovoj problematici.

– Zakon u sukobu interesa vrlo je eksplicitan i on je naveo da postoji sukob interesa kada se u skupštine imenuju premijerovi savjetnici. Jer, članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću nespojivo je s javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika.

Problem ove države sad je jer Centralna izborna komisija više ne rješava probleme sukoba interesa, jer joj je oduzeto pravo na to. Već dvije godine ne mogu da se dogovore koja će komisija biti nadležna za provjere sukoba interesa i kome će se prijavljivati lica koja su u sukobu interesa – kaže Softić.

Pisati krivične prijave

Jedino rješenje u ovom trenutku je da sami dioničari počnu slati tužbe nadležnim sudovima.

– Dioničari u svim skupštinama gdje god je imenovan savjetnik premijera neka podnesu tužbu. Sud po automatizmu bi trebao reagirati, jer im je jasno da Zakon o sukobu interesa zabranjuje savjetnicima da budu opunomoćenici. Jasno je da savjetnici premijera rade isključivo za interese SDA i HDZ – dodao je Softić.

Đendušić je bila punomoćnik Vlade F BiH na skupštini JP Elektroprivreda HZ HB, također je punomoćnik Vlade za Feroelektro, predsjednica je Komisije za provođenje postupka izbora direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje, također je predsjednica Komisije za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada FBiH…

Đendušić, je ranije obavljala pravne poslove u Unis Group i to u vrijeme dok je Suvad Osmanagić (također jedan od savjetnika Novalića) bio direktor ove kompanije.

Đendušić, tvrde naši izvori iz Vlade FBiH, i nije snalažljiva, a pokazala je to na prvom testu kada je kao punomoćnik Vlade FBiH trebala učestvovati na Skupštini Feroelektra.

Stanići koji su opljačkali Feroelektro su pokazali mišiće i nisu dozvolili prisustvo predstavnici Vlade FBiH na Skupštini pod izgovorom da je zakasnila da se prijavi te su onda otkazali Skupštinu zbog nedostatka kvoruma.

Onda je svu „snalažljivost“ pokazala na Skupštini Elektroprivrede HZHB jer je zahvaljujući njenom glasu, a po dogovoru SDA i HDZ-a imala zadatak da “po svaku cijenu” smijene vrlo uspješnu upravu Elektroprivrede HZ HB.

I drugi savjetnik Novalića Goran Miraščić dobio je niz funkcija, između ostalog imenovan je za predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru projekta „Izgradnja kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom – Faza II“. Također Miraščić je i član Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA), kojeg na prijedlog Vlade FBiH imenuje Vijeće ministara BiH.

Miraščić je ranije bio savjetnik kod Desnice Radivojevića u prošlom mandatu. Prije toga savjetnik kod Spomenke Mičić kad je bila potpredsjednica FBiH. Inače, profesor je kod Ejupa Ganića na Fakultetu i član Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH.

I Samir Iskrić, šef kabineta Novalića i jedan od savjetnika imenovan je za punomoćnika Vlade FBiH na Skupštini Rudnika mrkog uglja Banovići.

Ranije je Iskrić vodio finansije FK Zvijezde u vrijeme dok je Novalić bio predsjednik ovog kluba, a vodio je i finansijsku službu u kompaniji Cimos TMD te bio u Nadzornom odboru Pretisa.

Upravo preko njega i Suvada Osmanagića, a koji je do aprila 2015. godine obavljao funkciju direktora Unis-Group d.o.o., Novalić preuzima kontrolu nad namjenskom industrijom.

Denijal Pelidija, još jedan savjetnik Novalića između ostalog član je Komisije za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada FBiH. Novalić ga je ranije nagradio i imenovanjem u radnu grupu za iznalaženje modela za ublažavanje sprječavanje sive ekonomije u dijelu radnih odnosa i neregistriranih poslovnih subjekata.

I SBB podjednako odgovoran 

No, stručnjaci upozoravaju da je nevjerovatno da ljudi, iako svjesni, da čine krivično djelo slijepo izvršavaju naredbe stranačkih šefova i vladajuće koalicije. U cijeloj priči ne može se amnestirati ni Savez za bolju budućnost, koji je također u vlasti i bit će podjednako odgovoran za svu pljačku i nezakonite radnje u mandatu Vlade FBiH sa SDA-a i HDZ-om.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime