Kroz obrazovanje se vrši srbizacija bošnjačke i hrvatske djece

0
6

14284Sarajevo – Nijedno dijete na bilo kojem pedlju zemlje Bosne i Hercegovine ne smije biti diskriminisano, poruka je s kojoj je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda koji otvorio današnju konferenciju na temu “Može li postojeća vlast RS obezbjediti ravnopravnost naroda u obrazovnom sistemu ovog entiteta?“.

Iako je povod za održavanje ove konferencije činjenica da se bošnjačkim učenicima u Konjević Polju i Vrbanjcima onemogućava ustavno i zakonsko pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta, problem obrazovanja, istakao je Tokić, daleko je širi i vuče svoje korijene kako u samo Daytonskom mirovnom sporazumu, ali i u reformi obrazovanja definisanoj kroz međuentitetski privremeni sporazum koji nikada do kraja nije proveden.

“Kroz obrazovni sistem RS-a vrši se sistematski pokušaj srbizacije učenika nesrpske nacionalnosti. Sve škole imaju krsne slave, a bošnjačka i hrvatska djeca prinuđena su obilježavati pravoslavne praznike“, naveo je Tokić.

Govoreći o problemu bošnjačkih učenika iz Konjević Polja Tokić je istakao da “da djeca više ne smiju biti diskriminisana” i da će, ukoliko do dogovora s Ministarstvom prosvjete RS-a ne dođe, ona ”nastaviti školovanje na slobodnom dijelu BiH”.

”Od tog trenutka entitet RS smatrat ćemo privremeno okupiranim dijelom BiH i povest ćemo sve vidove institucionalne i vaninstitucionalne borbe kako bi spriječili da se jednom od matičnih naroda u BiH, uz prešutnu podršku međunarodnih organizacija, krše temeljna ljudska prava”, poručio je Tokić.

Predsjednik BZK Preporod Senadin Lović naglasio je da je u RS-u jedan od osnovnih problema činjenica da se Bošnjacima ne priznaje pravo na bosanski jezik, te da se on zvanično imenuje kao jezik kojim govore pripadnici bošnjačkog naroda.

“Nepriznavanje jezika znači nepriznavanje jednog naroda. U RS-u postoji otvoren animozitet prema obrazovanju Bošnjaka i to se mora zaustaviti kao što se u obrazovnom sistemu tog entiteta mora zaustaviti falsificiranje historije BIH. Ovaj sistem obrazovanja je sistem aparthejda i to ne samo u RS-u nego i cijeloj BiH“, istakao je Lović.

Akademik Muhamed Filipović izrazio je ogromnu dozu skepticizma u rješavanje ovog problema sve dok su na sceni aktuelne političke elite.

Ovdje se radi o udaru na mozak

“Pitanje obrazovanja u cijeloj BiH je kritično jer država niti vodi brigu, niti ima koncept niti ulaže u obrazovanje. Umjesto toga jača ideja da se obrazovanje tretira kao biznis, a građanima ove zemlje i njihovoj djeci oduzima pravo na obrazovanje, kao autonomno ljudsko pravo“, podvukao je Filipović.

Rezultat te zapuštenosti, podvlači Filipović, jesu maligni procesi kao što je slučaj sa nepriznavanjem prava na izučavanje maternjeg jezika, kao jednog od temeljnih ljudskih prava u svakoj državi.

“To pravo apsolutno ne smije biti osporeno jednom konstitutivnom narodu u državi. Neka se odreknu konstitutivnosti, neka se odreknu nacionalnih entiteta i nacionalne strukture državne vlasti pa neka onda zabranjuju ljudima da se obrazuju u nacionalnim predmetima. Ovdje se radi čisto da se udara na mozak na osnovne postulate razuma“, naglasio je Filipović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić rekao je da je pitanje obrazovanja bošnjačke djece u osnovnim školama problem koji traje u kontinuitetu

“Ako se ne uradi nešto konkretno, ovaj problem nastavit će se i u narednim godinama i pritiskati sve nas u ovom entitetu. Ja se nadam da će rješenje biti postignuto već ove sedmice, jer i Ministarstvo prosvjete RS-a polako uviđa da se moraju ispoštovati i Ustav i Zakon o osnovnom obrazovanju, a oba ova dokumenta daju djeci pravo izbora kako žele biti obrazovana”, zaključio je Salkić.

Osim istaknutih javnih radnika učešće na konferenciji uzeli su i bošnjački političari koji djeluju u institucijama RS-a, dok se pozivu nisu odazvali zvanični predstavnici Vlade i Narodne skupštine RS.

(Novovrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime