Kroz logor “Krings” u Sanskom Mostu prošlo je više od 700 Bošnjaka

0
22

sanski mostSanski Most   ̶   Svake godine na današnji dan okupljamo se kako bismo odali počast nastradalim u logoru „Krings“ i prisjetili se dana kada je počelo masovno odvođenje mještana Majdana u logore, kazao je Nihad Ključanin predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most za agenciju Patria.

– Kada je u pitanju dolina rijeke Sane, previše je datuma stradanja koje obilježavamo. U logoru „Krings“ nastradalo je troje ljudi, a drugi su prebacivani u druge logore, najviše u „Manjaču“ – kazao je Ključanin koji je bio u tri logora OŠ „Hasan Kikić“, „Betonirka“ i zatvorske prostorije Policijske stanice Sanski Most.

U krugu bivšeg preduzeća „Krings“ logoraši i članovi porodica evocirali su sjećanje na najteže trenutke u svom životu. Logor „Krings“ jedan od 22 logora na području Općine Sanski Most u koje su odvođene čitave porodice, a egzistirao je u periodu od 30.05. do 27.08. 1992. godine.

– Teretnim vagonima logoraši su prebacivani u logore u Prijedoru u cilju etničkog čišćenja Bošnjaka – navodi Ključanin za NAP.

Pripadnici Sedme Krajiške brigade su prilikom etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata u Sanskom Mostu u ovaj logor prisilno dovodili muškarce iz okolnih sela. Kroz ovaj logor prošlo je oko 700 građana Sanskog Mosta, među kojima su bili muškarci, žena, djeca i starci. Prije desetak godina postavljeno je i spomen obilježje.

– U ljeto 1992. godine ubijani su Sanjani i bacani u masovne grobnice, špilje, bunare ili sakrivani u masovnim grobnicama. Oslobađanje Sanskog Mosta dočekalo je 509 stanovnika, a na taj dan 10.10. 1995. godine u neposrednoj blizini logora „Sanakeram“ ubijeno je deset logoraša – kaže Ključanin.

Ključanin je napomenuo da je podignuta optužnica protiv dva odgovorna i bitna čovjeka za zločine u Sanskom Mostu.

– To su Branko Basara, komandant Šeste Krajiške i Milenko Antić, komandant štaba TO. Obojica su u Srbiji, jedan ima 75, a drugi 87 godina. Dobro je da se pokaže da ruci pravde niko neće izmaći. Mi sad očekujemo da Tužilaštvo ih privede. Pod rukovodstvom vojno-političkih snaga VRS ubijeno je 771 lice nesrpske nacionalnosti. Sanski Most uključen je u optužnice i Karadžiću i Mladiću – kazao je Ključanin.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime