Krivična prijava protiv njemačke vlade

0
27

0,,17368872_303,00 (1)Njemačka – Tri njemačke građanske inicijative za ljudska prava podnijele su krivičnu prijavu protiv njemačke vlade i visokorangiranih saradnika tajne službe zato što su dozvolili prisluškivanje njemačkih građana od strane NSA.

Krivičnom prijavom tri njemačke organizacije za ljudska prava: Chaos Computer Club (CCC), Međunarodna liga za ljudska prava i Udruženje Digitalcourage – Digitalna hrabrost namjeravaju da povise pritisak na njemačku u vladu u kontekstu skandala sa prisluškivanjem od strane NSA. Krivična prijava usmjerena je na adresu vlade u Berlinu kao i visokorangiranih saradnika njemačke tajne službe.

Građanske grupe koje se zalažu za ljudska prava optužile su njemačku vladu za saradnju sa američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA) i za prosljeđivanje tajnih podataka ovoj agenciji. Pored toga, njemačka vlada se optužuje da se ne trudi da istinski razjasni ovaj skandal i masovno prisluškivanje od strane NSA.

Sarađivali sa američkom i britanskom tajnom službom

U saopštenju CCC-a se kaže: “Američkim, britanskim i njemačkim tajnim službama i njihovim pretpostavljenim, ministru unutrašnjih poslova, Thomasu de Maiziereu kao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel prebacujemo da su podupirali zabranjene obavještajne aktivnosti agenata, kao i da su bili saučesnici u povredama privatne i tajne sfere života kao i da su spriječili sankcioniranje tih nedozvoljenih aktivnosti na taj način što su sve to strpljivo podnosili i sarađivali sa američkom i britanskom tajnom službom NSA i GCHQ.

Bundestag: Rasprava o aferi sa NSA 15.1.2014, u polupraznoj sali

Vrhovni tužilac Harald Range za sada ispituje cijeli ovaj slučaj ali nije sproveo formalni istražni postupak. Sva tri udruženja traže da se Range pozabavi istragom a da ne gubi vrijeme u, kako navodi udruženje Digitalcourage – “razmatranju postupka”.

Oni su se izjasnili i za to da se zviždač Edward Snowden dovede u Njemačku u svojstvu svjedoka. Za to bi se morala obezbijediti dobra zaštita, čak i od kidnapovanja od strane SAD-a. Uz to, on bi morao imati garancije da neće biti izručen američkim vlastima.

(dw.de)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime