Kristalna prizma ponovo UniCreditu, Sarajevo-osiguranju i Mikrofinu

0
33

prizmaBrčko, Banja Luka – Konsultantska kuća za istraživačko-razvojne usluge i poslovni konsalting Revicon d.o.o. Sarajevo i poslovni magazin „Prizma trinaestu godinu zaredom uspješno je realizirala projekat rangiranja najuspješnijih subjekata iz finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini.

I ove godine „Kristalna prizma“ je dodjeljena najuspješnijim subjektima u sektoru bankarstva, osiguranja i mikrokreditiranja na osnovu rezultata poslovanja u 2013. godini.

Kristalne prizme dodijeljene su: najuspješnijoj banci UniCredit Bank d.d., najuspješnijem društvu za osiguranje  Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo  i najuspješnijoj mikrokreditnoj organizaciji  Mikrofin d.o.o. Banja Luka.

Nagrade najuspješnijim su uručili: Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, Samir Omerhodžić, direktor Agencije za osiguranje BiH i Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Kristalne prizme uručene su i za najuspješnije menadžere i to:  najuspješnijem menadžeru banke Michaelu G. Mülleru – Raiffeisen Bank BiH d.d. Sarajevo, najuspješnijoj menadžerici društva za osiguranje Senadi Olević – UNIQA osiguranje d.d. Sarajevo i najuspješnijem menadžeru mikrokreditne organizacije Senad Sinanović – Partner MKF Tuzla.

Nagrade najuspješnijim menadžerima uručili su: Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH i Lazar Prkačin, savjetnik za financije predsjedatelja Vijeća ministara.

Inače, u konkurenciji banaka se i ovaj put našlo 28 subjekata koji su poslovali u 2013. godini. Od rangiranih banaka, njih osamnaest ima sjedište u Federaciji BiH, a deset u Republici Srpskoj. Važno je napomenuti da su prilikom rangiranja banaka korišteni podaci koje smo dobili od nadležnih agencija – Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS.

Kod društva za osiguranje, rangiranjem su obuhvaćena24 učesnika, od toga, dvanaest društava sa sjedištem u FBiH, deset u RS i dva u Brčko Distriktu. I ovdje su za potrebe formiranja rang-listi i utvrđivanja konačnih pobjednika korišteni podaci nadležnih agencija, tj. Agencije za nadzor osiguranja u FBiH i Agencije za osiguranje RS.

Rangiranje je izvršeno još i u segmentu mikrokreditnih organizacija, i to sedmu godinu zaredom. U projekat je uključeni osamnaest organizacija, trinaest iz FBiH i pet iz RS, također na osnovu podataka dostavljenih od strane nadležnih entitetskih Agencija za bankarstvo.

Ove godine prvi put su dodjeljene i plakete za poseban angažman. Berislav Kulte, nekadašnji ditektor UniCredit Banke i Milan Šešelj iz MikrokreditnE FondacijE Sunrise Sarajevo.

Kako su kazali iz organizacije ovog jedinstvenog događaja u BiH osim nagrada, ovaj projekat daje i opću ocjenu prošlogodišnjeg poslovanja, te mnoštvo zanimljivih informacija različitim interesnim grupama, od samih učesnika na finansijskom tržištu do korisnika njihovih usluga. Također, kao sad već višegodišnja tradicija, „Kristalna prizma“ je prepoznata i dobro pozicionirana u finansijskim krugovima naše zemlje i regiona pa kao takva predstvlja priliku za promociju i povezivanje svih onih koji djeluju na finasijskom tržištu BiH.

Dodjeli nagrada prethodio je okrugli sto na temu »Mogu li izvori finansiranja u BiH biti jeftiniji?«, koji se održao u sali Bosna hotela Bosnia. Moderator okruglog stola, u čijem radu su uzeli učešće  predstavnici finansijskog sektora i akademske zajednice, bio je prof. dr. Mirko Puljić. On je naglasio važnost razgovora o pitanju pojeftinjenja izvora finansiranja u BiH. Njegovo mišljenje je da je to moguće, a svoje viđenje su naknadno dali i predstavnici bankarskog sektora.

U toku okruglog stola govorili su: Gordan Pehar, izvršni direktor za Upravljanje financijama UniCredit Bank, koji je izlagao na temu “Regulatorni režim i kreditni potencijal banaka”, Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH i Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, koji su obrazložili temu “Djelovanje banaka u okolnostima poslije elementarne nepogode”.

Srđan Kondić, pomoćni direktor Nove banka a. d. Banja Luka, izlagao je na temu “Pojeftinjenje kreditnih plasmana u BiH – nerealno očekivanje ili realna mogućnost?”.

“(Ne)naučene lekcije iz osiguranja u aktualnom vremenu” bilo je izlaganje Željka Šaina, dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Anis Aganović, direktor MKF Sunrise Sarajevo, izlagao je na temu “Mikrokreditni sektor: rizici i šanse uzrokovani prirodnim nepogodama”. Elementarne nepogode su ozbiljno pogodile i klijente mikrokreditnog sektora. Plasmani mikrokreditnog sektora u pogođenim područjima su oko 150 miliona KM, što obuhvata oko 65.000 klijenata. Posebno su pogođeni poljoprivrednici, kao veoma bitan segment klijenata, jer oni se neće moći tako lako vratiti svojim aktivnostima i MKO će zbog toga imati određene posljedice.

„Kristalna prizma“ je i ove godine okupila mnogobrojne predstavnike akademske zajednice, poduzetnike, ekonomske praktičare i teoretičare, kao i sve one koji aktivno djeluju u poslovnom okruženju u BiH. Izložene teme na okruglom stolu su izazvale i zanimljivu diskusiju ovih učesnika.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime