Kreso: Izuzetno teška godina za Sud BiH

31
8

kresoSarajevo – Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso ocijenila je u razgovoru za Fenu da je 2015. godina bila izuzetno teška za Sud BiH, ali da ovaj sud efikasno radi i u teškim vremenima te da postiže rezultate koje je teško osporiti.

Ilustracije radi, a prema pokazataljima Suda BiH od 1. januara do 20. decembra 2015. godine, u sklopu Odjela I za ratne zločine izrečene su 44 presude (23 prvostepene, 20 drugostepenih i trećestepena), dok su u Odjelu II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izrečene 143 presude (109 prvostepenih i 34 drugostepene).

Komentirajući upite u vezi s radom Suda u 2015. godini, te ključnim izazovima i prioritetima na prevazilaženju aktuelnih poteškoća, Kreso ističe da je ovo bila izuzetno teška godina za Sud BiH, ali da ga to nije omelo u ostvarivanju zacrtanih ciljeva koji podrazumijevaju efikasno procesuiranje predmeta iz njegove nadležnosti.

“Ako pogledamo unazad, sjetićemo se da je riječ o godini u kojoj su predstavnici Suda i Tužilaštva BiH isključeni iz Strukturalnog dijaloga koji ide u lošem pravcu za pravosuđe na državnom nivou, tako da ćemo, svakako, pomno pratiti razvoj pregovora i, kao što smo to i do sada radili, reagovati na sve prijedloge za koje ocijenimo da ne idu u prilog jačanju državnog pravosuđa”, upozorila je predsjednica Suda BiH.

Ocijenila je da su dosadašnja rješenja, koja su resorna ministarstva davala u nacrtima zakona o sudovima BiH, povod za sumnju, “jer ona ne samo da su sužavala postojeću nadležnost i rušila organizacionu strukturu Suda BiH, već su omogućavala izvršnoj vlasti da se, putem ministra, direktno upliće u naš rad davanjem određenih saglasnosti, što je nedopustivo”.

Podsjetila je u tom kontekstu da je prijedlog protokola, koji je predložilo Ministarstvo pravde RS-a, izuzetno štetan za Sud BiH.

“U prijedlog Ministarstva pravde RS-a, nije uvršten član 7. koji reguliše nadležnost Suda BiH. To je potpuno nedopustivo jer bi se u tom slučaju, vještim manipulacijama i prebacivanjem ovog člana u materijalni-krivični zakon, on jednostavno mogao izgubiti”, pojašnjava Kreso, uz opasku da bi se kasnije, prema ovim preporukama, najvjerovatnije, mijenjale i odredbe KZ-a i ZKP-a što je apsolutno neprihvatljivo.

Kako, nadalje, navodi, prisutna je i stalna prijetnja referendumom, “kojom se predsjednik RS-a koristi svaki put kada nečim nije zadovoljan”.

“Nedavno smo imali i odluku Vlade RS-a o prestanku saradnje sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA-om, dakle direktno nepoštovanje Ustava BiH”, podsjeća predsjednica Suda BiH, navodeći “da se čak počelo ‘zveckati oružjem’ što je nedopustivo, jer se bespotrebno, ali dobro smišljeno, unosio strah među građane naše zemlje”.

Istovremeno, smatra da je negativan odnos VSTV-a BiH prema potrebama Suda BiH dodatni udar na pravosudne institucije na državnom nivou.

“Imenovati nove tužioce u Tužilaštvu BiH, a ne imenovati nove sudije u Sud BiH potpuno je nerazumna, ali namjenski donesena odluka koja ima samo jedan cilj, slabljenje Suda BiH”, kategorična je predsjednica ovog suda.

U tom pogledu, precizira “da je potpuno jasno da VSTV vodi nekonzistentnu politiku, jer kontinuirano jača kadrove Tužilaštva BiH, dok je broj sudija godinama isti ili se smanjuje”.

Stav u vezi s tim ilustrira podacima o tome da je u protekle dvije godine prisutno stalno povećanje broja tužilaca te da je taj odnos trenutno 62 tužioca naspram 20 sudija-krivičara u prvom stepenu.

“Broj sudija Suda BiH godinama ostaje isti, čak se i smanjuje jer po prestanku mandata sudija VSTV ne imenuje njihove nasljednike, iako je riječ o pozicijama koje su već budžetirane”, kazala je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

31 KOMENTARI

   • Harune, ja mogu da polemišem sa svima, bilo da su moji istomišljenici ili ne. Međutim, ne mogu da odgovaram onima koji me vređaju i psuju. Nije uredu ni prema sebi, ni prema ostalim musafirima koji su prinuđeni da čitaju ružne reči, vulgarnosti i uvrede. Živimo u dobu napretka na svim poljima, a ophodimo se na primitivnom nivou. To jednostavno ne ide, bar meni. Kada budeš pokazao određeni kulturni nivo komentarisanja, možda ti i odgovorim. Do tada, bonton u šake.

    0

    0
  • @oljic, ti nikako da skontas da se sudi zlocincima a ne “srbima, hrvatima i bosnjacima”! Dakle nema “srpskih”, “hrvatskih” i “bosnjackih” zlocina – vec samo zlocina. Tvoja slika svijeta ima neke jako cudne i fasistoidne tendencije – kada se nekom pojedincu sudi ti to shvatas kao da se sudi citavom narodu?!?!

   To je tako degenericno, na granici umnobolnog…

   0

   0
   • Morgen, da se sudi zločincima onda bi bilo i procesuiranih Bošnjaka. A i ono malo za koje postoji sumnja, vi odmah branite i kujete u zvezde. Ja ipak mislim da se Srbi i Hrvati nisu kolektivno samoubijali u ratu, već su i oni bili žrtve. Mogao si da primetiš kad je god neki retki članak o Naseru ili onom mudžahedinu Bilalu, vi odmah skačete i ne date na njih. Nema ni onog elementarnog, da prvo poslušate zbog čega se terete i da saosećate i sa žrtvama koje nisu vaše a koje su pale od vaših. A to upravo očekujete od ostala dva konstitutivna naroda. Kako da prezrem zločince u svojim redovima, kad to ne čine oni koji su okrvavili ruke nad mojim narodom, već se ponašaju sasvim suprotno i veličaju svoje zločince? Zato ja neću veličati nijednog Srbina koji je okrvavio ruke, ali ga neću ni prezreti, jer ne vidim iskrenost i drugih da učine to isto sa svojim zlikovcima.

    0

    0
    • Ja nikoga nebranim oljic i uvijek sam bio za to da se sve ispita i svi koji su cinili zlo kazne. Zaista mi je glupo to da neki unaprijed bilo koga brane.

     Ali ono bitno – veliki sam protivnik proglasavanja “srpskih zlocina”, hrvatskih zlocina”, “bosjackih zlocina” – jer takvi ne postoje i nemogu postojati. Bas kao sto nemogu postojati ni “genocidni narodi”. To je jedna fasistoidna ideja koja em nije istinita em je krajnje retrogradna glede implikacija takvog videnja svijeta!

     0

     0
   • Youtube nije kostitutivan narod u BIH pa se ne pita on nego Hrvati.Ne zelimo Bosnu ne zelimo vas.Drzava Herceg Bosna prije ili kasnije,milom ili silom.

    0

    0
     • @portparol, jajce nije hrvat vec jedan uzegli vlahonja-smrdosavac koji pise pod desetak nikova, intriguje i pokusava podici tenzije…. 😉

      0

      0
      • Baš me interesuje kako si to otkrio? I koje još nikove koristi taj kao što kažeš, užegli vlahonja-smrdosavac. Za razliku od tebe, ja smatram da i musafiri iz hrvatskog korpusa mogu imati svoje mišljenje, svidelo se to nekima ili ne.

       0

       0
      • Zele nas turciti i oduzeti sve sto nas cini Hrvatima.Zele rec da mi govorimo bosanskim a ne hrvatskim jezikom.Zele nas majorizirati i da za par desetljeca budemo poturci.A ovaj poturak morgen govori takve nonsense da ocito nikad nije ni boravio u Bosni.

       0

       0
      • @oljic, naravno da svako moze imati svoj stav ali bas u ovom slucaju radi se o nasem “crna gora sokolovi” koji je kao “hrvat” imao obicaj i da se predstalja pod nikom “ante”.

       Kako sam ga prepoznao? Pa samo je on sa jedne strane toliko podmukao a sa druge tako dijalektalno i cinjenicno upoznat sa lokalnim desavanjima da moze efektivno trolovati – bar dok ga ja ne raskrinkam 😉 🙂 Taj ti cita novine iz raznih dijelova regiona a zanimljivo je i da ima vojnu-policijsku pozadinu…

       🙂

       0

       0
      • Morgen, pa i ja čitam novine iz raznih delova regiona. Doduše, ne svakodnevno, ali volim da pročitam viđenje nekog događaja i iz komšijske štampe. Meni musafir Jajce ne liči na Crna Gora sokolovi. Mislim da se CGS i nije pojavljivao na Bosna pressu, bar otkad sam ja ovde. Mislim da je njemu interesantnije na SP jer tamo se obrađuju teme i iz Crne Gore. Jednostavno, smatram da postoje Hrvati u BiH koji su nezadovoljni sadašnjim stanjem i koji bi želeli da imaju svoj entitet, jer smatraju da bi bili sigurniji tako. Imali su prilike da budu u Federaciji, pa im se očigledno ta simbioza sa Bošnjacima manje dopada.

       0

       0
      • @oljic, ja sam siguran da je “jajce” CGS. Ranije je na BP komentarisao pod nikom “ante” predstavljajuci se kao “hrvat” koji slavi neke pokolje bosnjaka. Kad je provaljen onda se jedno vrijeme utisa da bi se pojavio pod nekim novim nikom sa djelimicno izmjenjenom dijalektikom kako bi se bolje prikrio, al opet ga odaju neki detalji…. 🙂

       To da si ti, kao u ostalom i ja nacitani i sto se tice dogadaja u regionu je sasvim druga stvar od koriscenja tog znanja za spinovanje kroz predstavljanje biti neko drugi, biti hrvat, bosnjak itd 😉 🙂

       0

       0
      • Morgen, neka bude kao što kažeš. Na kraju, možda ti znaš nešto više od mene, pa si zato ovako siguran.

       0

       0
      • Jeste, bas ko sto je jobbik poslednja linija odbrane madara delvideka u srpsko-okupiranoj vojvodini – zar ne? 😉 🙂

       Aj ne trabunjaj srbogorac, nemoj biti pizda i kriti se iza tude suknje, pisi od srca i predstavljaj se onim sto jesi! 🙂 De ti je cojstvo, junastvo? 😉 😀

       …papucaru jedan…. 😆

       0

       0
      • Jajce, hajde razuveri Morgena da nisi musafir SP pod nikom Crna Gora Sokolovi, tako što ćeš u kratkim crtama da izneseš zašto Hrvati u BiH posle toliko godina ipak žele Herceg Bosnu, a ne Federaciju?

       0

       0
      • Taj covjek vjerojatno nikad nije ni boravio u Bosni jer govori nonsense.Nisu mi pustili komentar pa cu ponovit.Bosnjaci zele turcenje Hrvata kroz nametanje bosanskog jezika kojim zele potisnut hrvatski.Za brojne zlocine Armije BIH nad Hrvatskim narodom nema krivih.Uvjek smo preglasani a ne zele dat treci entitet kroz koji bi postali i osjecali se ravnopravnima.Izmisljaju zlocine HVO sada,22 godine od hrvatsko bosnjackog rata,izmisljaju ih radi zastrasivanja preostalih Hrvata kako bi otisli.Treba li vise od ovoga?

       0

       0
      • Zaista ne znam zašto zadržavaju komentare tako dugo. Nisi jedini, evo i moj već pola dana čeka da ga objave. Mislim da nema razloga sprečavati objavljivanje komentara jer na ovom sajtu se ne psuje, ne kune, ne mrzi i ne vređa toliko koliko na SP. Zato bi moderatori trebali da više obrate pažnju na vokabular musafira Sandžak pressa, nego ovde.

       0

       0
      • Evo ga CGS sad i kao “bosnjak”, njegova je i teza i antiteza. Nije ti tesko ni “elmedin” biti smrdogorac… 😆 😆

       0

       0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime