Kreso i Salihović: Tužiteljstvo i Sud BiH nastavljaju rad na uspostavi vladavine prava

0
4

kreso-i-salihovic-tuziteljstvo-i-sud-bih-nastavljaju-rad-na-uspostavi-vladavine-pravaSarajevo – Čelnici pravosudnih institucija BiH su tokom sjednice Strukturalnog dijaloga, a prije objavljivanja Preporuka ukazali na štetnost pojedinih rješenja predloženih u nacrtima zakona koji su predmet Strukturalnog dijaloga, a koje nameću određene političke strukture. 

– Te izmjene nisu dobre za vladavinu prava i proces europskih integracija, te kao takve ne mogu biti prihvaćene. Član 7. Zakona o Sudu BiH se ne može mijenjati, nego samo precizirati – u ovom članu problem ne vide ni sudije ni tužitelji – samo političari. Također, pojedina rješenja otvaraju prostor za neprimjereno uplitanja izvršene i zakonodavne vlasti u radu Suda, stoje protivno standardima nezavisnog sudstva – ističe se u saopćenju.

Glavni tužitelj i predsjednica Suda BiH ponovo upozoravaju da prijedlog u vezi sa Zakonom o VSTV BiH predstavlja ozbiljan atak na neovisnost pravosuđa, jer je neprihvatljivo da izvršna i zakonodavna vlast bira sudije i tužitelje.

– Nisu dobri ni prijedlozi koji se odnose na Zakon o platama nositelja pravosudnih funkcija, jer bi eventualnim usvajanjem takvog prijedloga, izgrađeni sistem koji garantuje nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija bio ugrožen. Nameće se zaključak da je cilj svih predloženih rješenja stavljanje državnog pravosuđa pod kontrolu izvršne i zakonodavne vlasti – kaže se u zajedničkom saopćenju glavnog tužitelja i predsjednice Suda BiH.

Ističu da će Tužiteljstvo BiH i Sud BiH nastaviti insistirati na visokim pravosudnim standardima koji se primjenjuju u zemljama Europske unije.

U razvijenim demokratskim zemljama nezavisno pravosuđe predstavlja treći stub vlasti i ne postoji, kaže se u saopćenju, ni jedan razlog zbog kojeg na tome ne bi trebalo ustrajati i u BiH.

– Na našem putu očuvanja nezavisnog pravosuđa, izuzetno cijenimo podršku međunarodne zajednice i svih agencija za provođenje zakona s kojima radimo na uspostavi vladavine prava u našoj zemlji. Na političke pritiske odgovarat ćemo kao i uvijek – profesionalnim radom, utvrđivanjem istine i provođenjem zakona – kaže se na kraju zajedničkog saopćenja predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso i glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, objavljenom iz Tužiteljstva BiH.

(Oslobodjenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime