Kreativno i simbolično obilježavanje dana Sandžaka u Luksemburgu

0
1

daf30d03da42a5291604b3fcca07f0d0_XLLuksemburg – Minulog vikenda, u organizaciji lokalne Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Luksemburgu je obilježen Dan Sandžaka.

Mladi aktivisti BKZ Luksemburga, odlučili su se obilježiti ovaj za sve Bošnjake važan dan, na vrlo kreativan i simboličan način. Naime, u zakazano vrijeme učesnici ove aktivnosti okupili su se u dijelu grada Luksemburga u kojem se nalaze sjedišta mnogobrojnih evropskih institucija, te su u tom svojevrsnom srcu Evrope – tamo gdje je i mjesto Bošnjacima, razvili veliku zastavu Sandžaka veličine 7m x 3m, koja je specijalno izrađena za tu namjenu.

Aktivisti BKZ Luksemburga, i sami okićeni zastavama Sandžaka, ponosno su pronijeli zastavu navedenim dijelom grada, odgovarajući na pitanja znatiželjnih prolaznika koji su se interesovali o čijoj zastavi se radi. Tijekom konverzacija aktivisti su nastojali predstaviti Sandžak kroz projekciju u budućnost, pojašnjavajući da se radi, ako Bog da, o novoj autonomnoj evropskoj regiji u samom srcu Balkana, ali su istovremeno i pojašnjavali historijski kontekst regije Sandžak.

Na kraju, aktivisti su napravili nekoliko fotografija na bedemima starog grada Luksemburga, nastojeći na takav način napraviti paralelu i simboličnu vezu sa gradskim bedemima u glavnom gradu našeg slavnog Sandžaka – Novom Pazaru.

s_1_a s_3

(identitet)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime