Kraljevina Saudijske Arabije zainteresovana za ulaganja u opštinu Sokolac

0
1

Sokolac_sastanak_Saudijska_arabija_010914Sokolac – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica posjetio je prošle sedmice ambasadu Kraljevine Saudijske Arabije gdje se sastao sa njegovom ekselencijom ambasadorom Eid Mohamedom Althakafijem. Prilikom posjete, organizovane u cilju uspostavljanja saradnje, načelnik Bjelica je upoznao ambasadora sa mogućnostima, kapacitetima, projektima i planovima opštine Sokolac.

“Saudijska Arabija je jedna od najhumanijih zemalja svijeta. Značajno je pomogla Sarajevo i Federaciju BiH, ali želi da pomogne i druge dijelove BiH. Prvi sam načelnik sa prostora Republike Srpske koji je posjetio njegovu ekselenciju. Predstavio sam opštinu Sokolac, potencijale ove zajednice, projekte na kojima radimo, naročito kad je u pitanju drvna industrija, proizvodnja električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, razvoj poljoprivredne proizvodnje, s posebnim osvrtom na Centar za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, te planove koje za ovu obrazovnu instituciju imamo Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Univerzitet u IS i opština Sokolac, što je veoma zainteresovalo gospodina Althakafija. Predstavio sam Strategiju razvoja opštine i mogućnosti kada je u pitanju razvoj turizma, i uz sve to ponudili smo projekte na kojima radimo, te mogućnost ulaganja u infrastrukturu, u dokumentima prevedenim na engleski jezik”, rekao je Bjelica naglasivši koliko je bio ponosan na službe u administrativnoj službi opštine Sokolac koje su pripremile dokumente.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji i investicijama u razvojne projekte na području naše opštine. Prema riječima načelnika Bjelice obje strane su zadovoljne sastankom i nadaju se pozitivnim rezulatatima u interesu stanovništva i cjelokupne lokalne zajednice.

“Očekujemo pozitivan odgovor iz ambasade. Za njih je ovo interesantno područje jer nije puno udaljeno od Sarajeva. Saudijska Arabija se smatra Kraljevinom humanizma sa blizu 100 milijardi dolara humanitarne pomoći u 87 zemalja svijeta što predstavlja oko 4% godišnjeg bruto proizvoda. Poslije razgovora sam dobio pozitivne signale kada je u pitanju stav ambasadora da podrži naše projekte. Već danas ću njegovoj ekselenciji poslati pismo zahvalnosti i pozvati ga da posjeti Sokolac”, rekao je Bjelica i dodao da se nada saradnji.

Saudijska Arabija je zemlja koja ima značajan višak sredstava koje želi da plasira u sve dijelove svijeta. Ova Kraljevina je samo Fondu za borbu protiv siromaštva u Islamskim zemljama donirala preko milijardu dolara, a svoj doprinos daje i u 18 međunarodnih finansijskih institucija. Daje mogućnost povoljnih zajmova ali i bespovratnu pomoć, i po ovom osnovu je plasirala preko 10 milijardi dolara.

Cilj opštine Sokolac u narednom periodu jeste da pokaže otvorenost ove lokalne zajednice, da predstavi sve što je do sad urađeno, da ponudi šta se može uraditi na području naše opštine, i kvalitetno upotrijebi resurse koje je ovom prostoru podarila priroda.

(ekapija.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime