Krajnje je vrijeme da SDA i HDZ BiH riješe pitanje Grada Mostara

0
2
jonathan-mooreSarajevo, Mostar – OSCE je analizu rada Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina dobio prije mjesec dana i danas je objavljena, istakao je šef misije OSCE-a u BiH. Mnogo je otvorenih pitanja i nedostataka u procesuiranju ratnih zločina, 20 godina nakon rata nema pravde i previše je nerješenih slučajeva.

„U preporukama ima puno dobrih ideja. Namjera nam je bila saznati kakva je situacija na državnom nivou, jer su tu najvažniji predmeti“, poručio je Moore.

Osvrnuo se na tvrdnje Tužilaštva da je izvještaj netačan, tendeciozan, te da se radi o revanšizmu šefa misije OSCE-a. Tvrdi da se preporuke mogu odbiti ili prihvatiti.

„Nemam pojma što koriste takav riječnik i riječ revanšizam. Godinama imaju saradnju s nama. Očekujem i bolje reakcije, bez emocija“, tvrdi Johnatan Moore.

Iz nekih, za Moorea nepoznatih razloga, prošle godine su čuli kako misija traži nešto što ne može dobiti, te zbog toga „zategnuti“ odnosi OSCE-a i Tužilaštva BiH, pojasnio je.

No, imaju podršku VSTV-a za pristup svim dokumentima koje traže.

„Mandat smo dobili u Dejtonu. Od 1996. pratimo takve slučajeve i od novembra 2006. imamo zvaničan stav VSTV da imamo neograničen pristup svim dokumentima“, pojasnio je šef Misije OSCE-a u BiH.

Govorio je i o diskriminaciji u obrazovnom sistemu u BiH, posebno na postojanje „dviju škola pod jednim krovom“, te negiranje bosanskog jezika u RS.

„Svi narodi imaju pravo nazvati jezik kako žele. To je međunarodni princip. Ustavna kategorija u RS može biti jezik srpskog, bošnjačkog ili hrvatskog naroda, ali narod ima pravo nazvati svoj jezik bosanski“, kategoričan je Moore.

Po pitanju „dviju škola pod jednim krovom“, smatra da je puno toga na domaćim političarima.

„Posebno u izbornoj godini na lokalnom nivou, teško je očekivati puno napretka“, smatra Moore.

Međunarodna zajednica nema čarobni štapić, poručio je. OSCE ne može ništa nametnuti.

„Problem „dvije škole pod jednim krovom“ nije samo društveni, nego i finansijski. Roditelji u oba entiteta su mi rekli da traže kvalitetno obrazovanje, a manja administracija značila bi više novca za računare, knjige, za više nastavnike, te samim tim i kvalitetnije obrazovanje“, poručio je Moore.

Tema razgovora bili su i nedostatci u izbornom procesu pred lokalne izbore. Moore smatra da je prilično kasno za promjene Izbornog zakona. Tvrdi, nekih pomaka ima.

„Moramo ići dalje, najveći problem jeste Mostar i nadamo se, a i potpuno podržavamo stav visokog predstavnika, da je to za predsjednike i SDA i HDZ da riješe to pitanje što prije. Previše ste puta čuli da je to pitanje političke volje i to jeste. Ako imaju u vidu Mostarce, koji osam godina nisu imali izbore i koji u Gradskom vijeću nemaju predstavnike, onda je krajnje vrijeme da riješe taj problem”, kazao je, između ostalog, Moore.

POGLEDAJTE VIDEO 

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime