Krajina za Srebrenicu: U Bihaću održan “Performans 8372”

0
3

Planinarsko društvo “Novi horizonti” već 12 . godina organizira odlazak na marš mira Nezruk-Potočari, a u posljednje tri godine uspješno realiziraju i manifestaciju “Performans 8372” koji se održava na stadionu nogometnog kluba Jedinstvo iz Bihaća.

Danas, treću godinu zaredom uz pomoć “Ženske edukativne organizacije Iskre” ovaj događaj poprimio je znatno šire razmjere, te su uz građane i brojne sportaše grada Bihaća, ovogodišnjem performansu prisustvovali brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske.

“Naš zadatak i naša obaveza je da već treću godinu zarademo okupimo žene koje su odjevene u bijelo i tako formiramo srebrenički cvijet. U tome uspjevamo sve ove godine, prvi put odaziv je bio nešto više od stotinjak, prošle godine je bilo još više žena, a ove godine najviše.”, kaže Šemsa Duraković-Zulić, iz ŽEO Iskre

Poruka utjehe i suosjećanja

Emana Imsirević, kćerka bihaćkog imama Nihada-ef. Imširovića, otpjevavši Srebrenički inferno, otvorila je ovogodišnji performans “8372” nakon čega su prisutni učenjem Fatihe odali počast svim žrtvama genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Ovim činom želi se očuvati sjećanje na Srebrenicu, te na emotivan i simboličan način poslati poruka svim Srebreničama i Podrinjcima da su građani Bihaća jedinstveni u ideji da im bar na tenutak pruže utjehu i s njima podijele bol koju godinama osjećaju.

Pristunima se prvi obratio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je tom prilikom iskazao svoju sućut i suosjećanje sa svim bošnjačkim žrtvama ubijenim u proteklom ratu.

“Želim da na ovaj simbolični način svojim dolaskom izrazim suosjećanje i poštovanje srebreničkim žrtvama. Brojka od 8372 ubijena Srebreničana, doista je najveća tragedija koja se dogodila Bošnjacima u proteklom ratu i nema tih riječi kojima bi opisali bol, tugu i patnju majki Srebrenice. Želim da izrazim duboku sućut Hrvata majkama Srebrenice i svim onim majkama koje su izgubili svoje sinove u Bosni i Hercegovini, jer dosita je ovaj rat donio veliku tragediju ostavivši mnoge obitelji bez svojih najmilijih. Neka ovo bude pouka za mlade da ovakvi i slični događaji se više nikada ne dogode.”, kazao je župan Žinić

Idejni tvorac ove manifestacije Elvir Muslić, predsjednik planinarskog društva Horizont, već 12. godina sa svojim planinarskim društvom 11. jula odlazi u Potočare u posjetu Memorijalnom centru a unazad 10. godina sa svojim članovima i Medžlisom IZ Bihać, organizira brojne humanitarne akcije za preživjele stanovnike Srebrenice i okolnih mjesta.

“Istovremeno sam i tužan i sretan. Tužan sam zbog razloga povodom kojeg smo se okupili, ali sretan što je jedna ideja realizirana i pretvorena u nešto što na početku nisam mogao ni zamisliti. “Performans 8372” bila je želja da se okupe svi koji će u narednim danima odati počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini. Prihvatili su to biciklisti, motoristi, maratonci i svi oni koji će ovih dana krenuti put Potočara. Evo već treću godinu zaredom smo na istom mjestu, u zavidnom broju, sa brojnim gostima i prijateljima iz regiona. Na ovome nećemo stati sve do trenutka dok nas na stadionu Jedinstva ne bude 8372 hiljade, kako bi na taj način poslali poruku, ne samo majkama Srebrenice, već i cijeloj Europi i svijetu da vide koliko je ljudi u samo nekoliko dana mučki i svirepo ubijeno samo zato što su imali drukčija imena. Na kraju bi kazao majkama Srebrenice i svim ostalim Srebreničanima da vas Krajina neće zaboraviti!”, poručio je Muslić

Izložba fotografija

U nastavku perfomansa Admir-ef. Muhić, recitirao je nekoliko stihova iz svoje Poeme o majki Hatidži.

Na kraju performansa Sinanudin Bajrić je izveo ilahiju “Šehidi”

Isti dan je upriličena izložba autentičnih fotografija iz Srebrenice, jula 1995. godine, dok je u 19:30 sati održana promocija knjige Srebreničanke Sabine Hodžić Mehmedović, koja je napisala knjigu “Mome srebreničkom heroju” i posvetila je njenom ocu koji je, uz još 13 članova njene porodice, ubijen tokom jula 1995. godine.

“Cijeli svoj život sam razmišljala šta učiniti za Srebrenicu i divila se ljudima koji nisu iz Srebrenice a puno su za nju učinili. Tad sam se zapitala zašto ja, koja sam preživjela genocid u kojem sam izgubila 13 članova moje porodice, ne bi nešto doprinijela memorisanju genocida i onog što se u Srebenici desilo. Tako sam odlučila napisati knjigu koju sam u potpunosti posvetila svome ocu Sabitu, za kojeg sam bila mnogo vezana. Nedostatak njega u mome životu je najveći nedostatak kojeg može neko biće da osjeti.”, kaže Sabina

Najveći Srebrenički borci

Mejra Đogat i Hanifa Đogat članice pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” doputovale su u Bihać kako bi prisustvovale performansu koji se održao na stadionu NK Jedinstva.

“Vratili smo se u Srebrenicu evo već 12 godina ima, želimo da živimo tu gdje smo svoju djecu rodile i školovale, i da živimo sa tim uspomenama. Kad dođe 11 juli puna je Srebrenica ljudi, ali kada prođe taj datum, žive duše nema. Život nam prolazi dan za dan i borimo se da bi ostale tamo gdje su naši najmiliji ukopani i nije nam jednostavno sad njih ostaviti tu gdje su ukopani i napustiti Srebrenicu. Odemo, obiđemo mezarje, pomilijujemo njihove nišane, proučimo Fatihu i vratimo se kući. Teško je nositi se s tom tugom, ali nekako se nosimo s njom.”, kaže Mejra

U svojoj višedecenijskoj borbi za očuvanje sjećanja na žrtve i zločine koji su počinjeni, majke Srebrenice nisu same, ali kako kažu, u Srebrenici poslje 11. jula, vlada neka čudna tišina i osjetna je praznina i nedostatak Bošnjaka.

“Nema kuće koja nije izgubila troje ili četvero članova porodice, ali se nosimo s tim bolom i neka nas snaga vuče da se nosimo s tim. Mi dok smo žive borit ćemo se i paziti one bijele nišane njihove za koje sad govore da ta naša djeca nisu pobijena, da se nije desio genocid, da Ratko Mladić nije zločinac. Zbog svega toga naša srca pate i vehne. Poslje 11. jula nikog osim nas i onih bijelih nišana nema, samo mi tu ostajemo cijelo ovo vrijeme.”, kaže Hanifa

Za Akos.ba pripremio: Fahrudin VojićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime