Kovač: Hrvatska je za cjelovitu BiH

0
9

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je kako se Hrvatska zalaže za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i za ustavotvornost sva tri naroda. Istakao je važnost hrvatskog naroda u BiH i Hrvatske za očuvanje te države, javlja agencija Anadolija.

Kovač je održao u Klubu veterana Zagreba predavanje pred stotinjak uzvanika na temu „Strategija hrvatske vanjske politike – Hrvatska politika prema BiH“.

Izjavio je kako će budućoj hrvatskoj vladi, koja se formira i kojoj će na čelu biti Andrej Plenković, glavni vanjskopolitički prioritet biti BiH u kojoj živi i hrvatski narod.

„Mi smo jedan narod i imamo dvije domovine, jedan velik dio Hrvata živi u BiH i mi želimo da ta zemlja napreduje na planu gospodarstva, ali i da jamči Hrvatima ravnopravnost, ustavotvornost i da se orijentira prema članstvu u EU koje ćemo maksimalno podržavati“, kazao je Kovač.

Čvrst stav prema referendumu

On je izjavio kako će BiH na svom putu prema Europskoj uniji uspjeti samo ispunjavanjem zadanih uvjeta. Istakao je kako je Hrvatska, uz Srbiju, potpisnica Dejtonskog sporazuma i garant mira u BiH, a spomenuo je i svjedoke toga procesa, a to su Europska unija, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Govoreći o eventualnoj promjeni ustrojstva BiH, poručio je kako predstavnici triju naroda moraju artikulirati volju za eventualnom promjenama ustrojstva.

„Posljedica referenduma u Republici Srpskoj ne može biti ako se postavimo čvrsto, a to smo već učinili“, smatra Kovač.

Uz Hrvatsku, dodao je, isto su se postavile države zapadnog svijeta, ali i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije koji su na tragu poštivanja Dejtonskog sporazuma i ustrojstva BiH.

Odluke Ustavnog suda BiH su obvezujuće i konačne, kazao je Kovač, te dodao kako su referendumom u Republici Srpskoj te odluke prekršene i kako je sada stvar na institucijama države BiH. Kazao je kako će Hrvatska i druge države partneri nadzirati njihovo funkcioniranje te pratiti sankcioniraju li se kršenja Ustava BiH.

„BiH su u prvom redu spasili Hrvati koji su se samoorganizirali. Hrvati u BiH, potpomognuti Republikom Hrvatskom, spasili su BiH, jer da se nisu angažirali, bila bi šaptom pala. To je činjenica i naša uloga u BiH od početka je krucijalna“, kazao je Kovač.

Procesuiranje ratnih zločina

On je rekao kako će biti potrebno izjednačiti prava pripadnika HVO-a sa pripadnicima Hrvatske vojske, a zbog optužnica koje stižu iz BiH, naglasio je, trebat će sjesti za sto sa kolegama na nivou izvršnih vlasti dviju država i zatražiti da se sa tim stvarima ne manipulira.

„Nama je u interesu procesuiranje ratnih zločina, ali ne na način da se time manipulira i Hrvate stavlja na stup srama. Tu svijest ćemo promicati i u zemlji i svijetu“, poručuje Kovač.

U svom se govoru dotakao i odnosa sa Srbijom te srbijanski zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine usporedio sa apsurdnom mogućnošću njemačke nadležnosti za ratne zločine počinjene na tlu Francuske, Holandije i drugih država nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Ponovio je kako traži da Srbija nadležnost za ratne zločine fokusira na svoju teritoriju, a Hrvatska će se baviti zločinima počinjenim na svojoj teritoriji.

Govoreći o političkoj terminologiji u hrvatskoj vanjskoj politici, Kovač je kazao kako je od svog stupanja na čelo Ministarstva vanjskih i europskih poslova inzistirao na napuštanju retorike „regiona ili regije“, koju smatra nepreciznom. Hrvatska ima susjede koji se nalaze u dvije regije, regija Srednje i regija Jugoistočne Europe, kazao je Kovač.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime