Kotor Varoš: Podijeljena pomoć povratnicima u vrijednosti od 150.000 KM

0
10

Kotor Varoš: Podijeljena pomoć povratnicima u vrijednosti od 150.000 KM

U Kotor Varoši je dodjeljena humanitarna pomoć u vrijednosti od više od 150.000 KM, a donator je kuvajtska organizacija Rahma international koju u Bosni i Hercegovini zastupa Udruženje za blagostanje u saradnji sa regionalnim odborom “Merhameta” Banja Luka, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o poljoprivrednoj mahenizaciji, odnosno 11 multikultivatora turske proizvodnje, 10 industrijskih profesionalnih šivaćih mašina japanske proizvodnje, 10 plastenika i 16 grla krava i ovaca.

– Projekat “Oživimo selo“-

Koordinator projekta Udruženja za blagostanje Ekrem Čelebić je za Anadolu Agency izjavio da ova donacija predstavlja nastavak projekta “Oživimo selo“ kroz koji je do sada pružena pomoć primarnim poljoprivrednim proizvođačima u visini od 800.000 KM nepovratnih sredstava.

“Donacija je namjenjena za 41 socijalno ugroženu porodicu sa područja općine Kotor Varoš, a vrijednost donacije je 150.000 KM. Naš cilj je da ovim projektom pomognemo poljoprivredne proizvođača u njihovom zapošljavanju i osiguranju egzistencije za njihove porodice. Pored poljoprivredne mehanizacije i stoke, smo podjelili deset industrijskih mašina za šivenje koje će budućim korisnicima omogućiti samozapošljavanje. Pomoć nam dolazi od prijateljskog naroda Kuvajta koji sve ove godine nije prestao da pruža podršku različitim socijalno ugroženim kategorijama stanovnistva Bosne i Hercegovine“, naveo je Čelebić.

Ovaj kao i ostali projekti Udruženja za blagostanje se realizuju uz koordinaciju sa ambasadom države Kuvajt u Sarajevu.

“Pri realizaciji ovog projekta veliku podršku smo doboli od Kuvajtske ambasade u Bosni i Hercegovini koja je naš strateški partner i pokrovitelj u svim našim projektima. Ovom prilikom im se zahvaljujem kao i donatorima i svim ljudima iz prijateljske države Kuvajt“, dodaje Čelebić nakraju razgovora.

-Saradnja sa “Merhametom”-

Jasmin Spahić predsjednik Regionalnog odbora Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Banja Luka je koordinirao i pripremao realizaciju projekta na terenu.

On se u izjavi za AA zahvalio donatorima i narodu prijateljske države Kuvajt na podršci održivom povratku u bh. entitet Republika Srpska.

“Ovo je već druga godina kako imamo uspješnu saradnju sa kuvajtskom organizacijom Rahma international koja djeluje preko Udruženja za blagostanje. Danas smo u Kotor Varoši obradovali 41 povratničku porodicu sa multikultivatorima, šivaćim mašinama, plastenicima, kravama i ovcama što za njih predstavlja odličan način za sticanje osiguranja sredstava za život, odnosno njihovo samozapošljavanje“, naglasio je Spahić.

Spahić naglašava da Bošnjaci na području bh. entitea Republika Srpska žive jako teško i da su zbog vrlo lošeg ekonomskog stanja primorani da se iseljavaju, a na ovoj način kroz ovakve projekte pomažemo Bošnjacima da ostanu na ovim prostorima i da žive do svoga rada.

“Posebno mi je drago da je Merhamet nosilac ovakvih aktivnosti na terenu i da je Rahma international prepoznala Merhamet kao pouzdanog partnera. Godine 2017. smo u Bosanskoj Dubici realizovali donaciju poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 100.000 KM, a vrijednost današnje donacije je veća od 150 000 KM što predstavlja veliku podšku Bošnjacima i dokaz da nas prijateljski narod Kuvajta nije zaboravio“ dodaje Spahić.

Ovakav način podrške povratnicima predstavlja održivi povratak gdje se porodicama osiguravaju sredstva za obradu zemljišta, povećanje stočnog fonda i proizvodnje kroz donaciju najkvalitetnijih mašina i opreme dotupne na bosanskohercegovačkom tržištu.

Ranije je kroz projekat “Oživimo selo“ realizovana pomoć povratnicima u Zvorniku, Bijeljini i Bosanskoj Dubici.

Akos.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime