Kostić: Sve ono što Dodik radi i govori je sinhronizovano sa srbijanskim režimom

0
4

Politika podrivanja suvereniteta i cjelovitosti BiH od strane Milorada Dodika proteklih više od deset godina “preživjela” je promjene raznih vlada u Beogradu što implicira da je dio mnogo šire nacionalne strategije.

Istovremeno, pitanje Kosova i neriješeni odnosi Srbije sa svojim južnim susjedom u značajnoj mjeri opterećuju odnose sa BiH, a posebno Bošnjacima komplicirajući ionako složenu situaciju.

Komentirajući način na koji odnosi Srbije i Kosova djeluju na političku situaciju u BiH, izvršni direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić u izjavi za Faktor ističe da “pitanje Kosova je nešto što u odsudnoj mjeri određuje pravac ne samo srbijanske politike, već i sudbinu svih njenih građana već decenijama unazad”.

– Ta situacija je i dan danas u velikoj mjeri istovjetna. Međutim, nakon ratova 90-ih godina srbijanska ekspanzionistička nacionalistička politika je dobila novu dimenziju i potencijalni zamajac usljed činjenice da je nakon Dejtonskog sporazuma uspostavljena maltene etnički čista Republika Srpska koja je nastala na etničkom čišćenju, genocidu i prinudnom raseljavanju bošnjačkog stanovništva. S druge strane, ishod sukoba na Kosovu je bio značajno nepovoljniji po srbijansku stranu. Tako da danas možemo slobodno da kažemo da je Kosovo “izgubljeno” čega su, ubijeđen sam, svjesni i najradikalniji srbijanski nacionalisti. Tu se sada samo traži način da se ta “neprijatna” realnost plasira narodu i pripremi teren za de fakto priznavanje Kosova – pojašnjava Kostić.

Smatra da se “pitanje Kosova još više koristi u drugom pravcu, a to je da se vrši pritisak na cjelovitost Bosne i Hercegovine”.

– Drugim riječima, ja sam duboko ubijeđen, da su se srbijanski nacionalisti (bar za sada) “oprostili” od Kosova, ali da kompenzaciju za svoje ekspanzionističke apetite vide u ideji otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i da od te ideje neće odustati ni po koju cijenu. Naravno, oni su svjesni da taj proces ne može biti sproveden preko noći, zbog čega se sistematično radi na podrivanju Bosne i Hercegovine. Sve ono što Dodik radi i govori – budite sigurni u to – je apsolutno sihronizovano sa srbijanskim režimom i sa ključnim i najutjecajnijim srpskim nacionalističkim institucijama poput Srpske pravoslavne crkve i intelektualnim krugovima – zaključuje Kostić.

Izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime