Kosovo kasni u digitalizaciji zemaljskog televizijskog signala

0
5

news-2015-March-kosovo_digitalizacija_485147678Kosovo – Nezavisna komisija za medije danas je predala Vladi Kosova Strategiju za prelazak na digitalno zemaljsko emitovanje. To znači da Kosovo neće uspeti da pređe na digitalnu platformu u roku, do 17. juna 2015. godine, koji je za region određen na Konferenciji u Ženevi 2006.

Od zemalja u regiji jedino će rok ispoštovati Makedonija, Hrvatska i Slovenija.

“Vlada od danas treba da usvoji Strategiju i da se na osnovu nje izradi nacrt zakona. Time će se baviti uglavnom Ministarstvo za ekonomski razvoj i taj zakon je zakonska obaveza, zato što Zakon o nezavisnoj komisiji za medije predviđa da se digitalizacija proprati zakonom”, kazao je danas na konferenciji za novinare Adnan Merovci, predsednik Nezavisne komisije za medije.

Stručnjaci ocenjuju da je proces digitalizacije na Kosovu bio previše politizovan, jer je Nezavisna komisija za medije više od 18 meseci bila bez punog Upravnog odbora. Merovci je, međutim, ne ulazeći u razloge kašnjenja, izjavio da nakon isteka roka za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje zemaljskog televizijskog signala, analogni signal neće biti međunarodno zaštićen.

“To znači da jedna susedna ili neka druga država, posle tog datuma može na raspolaganju imati te frekvencije za svoje potrebe, a njena upotreba može izazvati turbulencije na Kosovu sa radiodifuznog aspekta i to je opasnost”, kaže Merovci.

Prema njegovim rečima, Kosovu će trebati najmanje osam meseci od usvajanja Zakona o digitalizaciji do završetka tehničkog dela implementacije.

“Rekordni rok, ukoliko posao bude išao dobro, od dana kada bude usvojen Zakon i budemo mogli reći da je Kosovo 100 posto pokriveno digitalnim signalom, jeste osam meseci, ali i to je otprilike”, objasnio je Merovci.

Svaka medijska kuća ima i internu proceduru digitalizacije u okviru koje je najvažnija investicija pokrivanje mrežom, kaže Merovci.

“Ja mislim da su oni, prema komunikacijama koje smo imali, već spremni, a što se tiče izričito RTK-a (javni servis), oni moraju imati dopunske fondove iz Vlade, jer njihova mreža pokrića zahteva puno novca, jer je reč o nacionalnom pokrivanju celog Kosova”, kazao je Merovci.

Proces digitalizacije će koštati i građane, zato što puno TV -prijemnika nema mogućnost za prijem digitalnog signala. Tu će, takođe, biti potrebna pomoć Vlade svima koji nemaju finansijskih mogućnosti.

Digitalizacija televizijskog kanala će građanima omogućiti kvalitetniji prijem signala, više televizijskih programa, kao i pogodnosti za manjinske zajednice u smislu prevoda, te nove usluge za korisnike sa invaliditetom i starije osobe.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime