Korona u Tutinu odnosi čitave porodice

0
18

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Tutin je već dvije sedmice prepušten sam sebi. Bez ikakve pomoći države, bez ikakvog odgovora na njihove molbe. Za Tutin nema mjesta u zvaničnoj politici Srbije. Čak ni za njihove mrtve, piše Nova.rs.

Kroz Hitnu pomoć bolnice u Tutinu, koja je desetkovana zbog korone, u toku samo jedne smjene prođe oko 200 pacijenata. Najveći dio njih, kažu ljekari, dolaze sa već poodmaklim simptomima koronavirusa. Mnogi, nažalost, ne uspijevaju da dobiju tu bitku.

– Kod nas ne umire jedan čovek iz plemena. Ovde umire iz jedne porodice po četvoro. Sad smo celu porodicu kompletno transportovali u Novi Pazar, četvoro njih. Za vikend je samo u porodici Suljević umrlo tri člana, otac, majka i ćerka, a dva sina su veoma kritično – kaže za Nova.rs doktorica Mirzeta Dizdarević, šefica Hitne službe u Domu zdravlja Tutin.

Mirzeta Dizdarević: Cijele porodice umiru - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Mirzeta Dizdarević: Cijele porodice umiruFOTO: NOVA.RS

Koliko je tačno i zastrašujuće to što je rekla potvrdilo se svega desetak minuta kasnije, kada je u Hitnu dovezen stariji čovjek, boreći se za vazduh.

– Evo, ovako vam izgleda Ccovid pacijent – rekao je doktor urgentne medicine Kemal Hamzagić, pokazujući ka invalidskim kolicima u kojima se čovjek, modrog lica, bukvalno guši naočigled novinara. 

Uprkos tome što na sebi, sem maske, nije imao nikakvu opremu, jer su posljednji skafander “potrošili” pre dva dana, dr Hamzagić je prišao nesretnom čovjeku, pokušavajući da mu izmjeri zasićenost krvi kiseonikom.

Aparat nije uspio ništa da očita.

U sličnom stanju se, kaže dr Hamzić, nalazi i njegova supruga. 

Međutim, nesretnog čoveka nije imao ko ni da odveze do, četrdesetak kilometara udaljenog, Pazara. Jedini vozač iz popodnevne smene tutinske Hitne pomoći već se nalazio na terenu, vozeći drugog pacijenta za Kraljevo, a trećeg vozača, kolegu Jelenka M., danas su sahranili. I on je među preminulima od COVID-19. Sahranio ga je sin, nedavno svršeni student medicine. Nezaposlen.

Doktor Hamzagić je, u momentu razgovora sa novinarima, ulazio u 18 sati neprekidnog rada - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Doktor Hamzagić je, u momentu razgovora sa novinarima, ulazio u 18 sati neprekidnog radaFOTO: NOVA.RS

– Samo po rendgenskim snimcima, koji su urađeni, sa potvrđenim pneumonijama imamo 790 oboljelih ljudi. Od toga je prikazano samo 91. Ne znamo šta da vam kažemo. Mi niti imamo snage više, niti imamo kadra, vozila, vozača… Samo u jednoj smjeni pregleda se po 200 ljudi. Adekvatnu opremu više nemamo. Preključer je donirano 110 kombinezona, već jutros nemamo nijedan. To najbolje govori o tome koliko mi pacijenata transportujemo tokom dana – kažu ljekari, napominjući da su i fizički na izmaku snage.

Medicinska sestra Amela Kofrc, inače diplomirani psiholog, šest dana nije bila kod kuće. Doktor Hamzagić je, u momentu razgovora sa novinarima, ulazio u 18 sati neprekidnog rada. 

Svi njihovi apeli da im se pomogne, prvenstveno u ljudstvu, ostaju bez odgovora.

NoviPazar: Današnje smrtovnice - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

NoviPazar: Današnje smrtovniceFOTO: NOVA.RS

Sa pazarskih džamija čuju se molitve hodža u kojima, kažu, mole Allaha da sačuva narod. 

Istovremeno, sa istom molbom, čuju se i crkvena zvona. Stanovnici Tutina i Pazara se okupljaju ispred table sa umrlicama. Samo prekjučer, 29. juna, u Pazaru je sahranjeno devetoro ljudi.

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime