Kornišoni iz BiH osvajaju tržište EU

0
62

SetWidth678-kornisonioŽivinice – U toku 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je proizvedeno preko 10.000 tona kornišona visoke klase, a znacajan dio plasiran na tržište EU preko kompanije „Brams“ d.o.o. Sarajevo.

„Brams“ d.o.o Sarajevo je počeo sa poticajem proizvodnje i otkupa kornišona 2010. godine. Do danas je ova firma otkupila proizvode od preko 600 samostalnih domaćih proizvođača koji na sopstvenim parcelama proizvode kornišone vrhunskog kvaliteta. „Brams“, na području Općine Živinice, posjeduje vlastite otkupne stanice sa hladnjačama koje zadovoljavaju sve neophodne EU standarde.

Kalibrirani i rashlađeni kornišoni se dalje prevoze do krajnjeg kupca. „Kornišon je veliki izvozni potencijal Bosne i Hercegovine, te se garantuje cjelokupni otkup kornišona i plasman na tržište EU u toku ove godine. Sa tržišta Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, Engleske, Holandije dobijamo povratne informacije da se radi o izuzetno kvalitetnom kornišonu.“, izjavio je Admir Smailagić, direktor nabave „Brams“ d.o.o. Sarajevo.

U narednih nekoliko godina cilj kompanije „Brams“ je obezbijediti proizvodnju i plasman minimalno 5.000 tona kornišona namijenjenog prije svega tržištu EU. „Kako bismo dodatno podstakli naše poljoprivrednike na sadnju visokokvalitetnog kornišona pokrenuta je i web stranica www.kornison.ba .

Ova web stranica pruža sve neophodne informacije o proizvodnji i uslovima sadnje, a namijenjena je proizvođačima kornišona.“, dodao je Admir Smailagić. Kompanija „Brams“ d.o.o. će u toku 2014. davati dodatni poticaj domaćim poljoprivrednicima kroz osiguran stopostotni otkup visokokvalitetnog kornišona, te plasman na tržište EU. „Brams“ d.o.o. Sarajevo je jedina domaća članica Adriatic Group Wien, koju još čine „Brajlović“ GmbH Austija i firma „Natura“ iz Stutgartta.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime