Korištenje pare iz TE Tuzla za rad i razvoj MSP

0
11

Tuzla – U organizaciji Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR), u srijedu, 13.januara 2016. godine u 11:00 sati u zgradi Općine Lukavac bit će održan Prvi informativno – konsultativni sastanak Partnerstva za moguće korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Sastanak će biti održan u okviru projekta: “Partnerstvo za efektivnu implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“ (Projekat), kojeg finansira Evropska unija u okviru IPA 2011 – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Projekat provodi Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, zajedno sa partnerima: Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije-Hrast Vinkovci (Hrvatska), kao i sa saradnicima na Projektu. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 485.957,83 EUR, od čega Evropska unija finansira 410.634,37 EUR ili 84,5 posto.

Projektom se želi doprinijeti unaprjeđenju poslovnog okruženja, kroz aktiviranje potencijalnih resursa lokalnih zajednica (fokus na razvoju tipičnih proizvoda), kako bi se stvorili bolji uslovi za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP-a), a time bi se doprinijelo i otvaranju novih radnih mjesta. Između ostalih aktivnosti, Projektom je je planirano formiranje Partnerske grupe za moguće korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla, za rad i razvoj MSP. Partnerstvo će uključiti sve institucije koje budu mogle podržati korištenje pare u svrhu razvoja MSP-a: lokalne administracije- nosioce partnerstva, sva relevantna kantonalna/federalna ministarstva, odgovarajuće fakultete Univerziteta u Tuzli, razvojne, eko i druge organizacije uključene u lokalni ekonomski razvoj i drugi. Partnerstvo bi trebalo biti stručno tijelo koje bi artikuliralo probleme ali i pronalazilo najbolja rješenja / metode za moguće korištenje pare u funkciji razvoja MSP-a. Da bi se taj posao kvalitetno okončao, planirana je: izrada funkcionalne Metodologija za provedbu istraživanja, neposredno istraživanje i izrada Analize sa definiranim konkretnim mogućnostima korištenja pare iz „Termoelektrane“ Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća, te identifikacija optimalnog broja lokacija….

Pretpostavlja se da bi to moglo uključivati, između ostalog, otvaranje procesa ostvarenja vizije izgradnje velike stakleničke / plasteničke poslovne zone/a (poslovnih zona za proizvodnju povrća, jagodastog voća) duž parovoda, ali i druga, alternativna rješenja koja bi se mogla ponuditi lokalnim i stranim investitorima.

Na sastanku će, između ostalog, biti razmatrana metodologija za izradu analize za konkretne mogućnosti korištenja pare iz “Termoelektrane” Tuzla za razvoj MSP u sektoru plasteničke/stakleničke proizvodnje.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime