Koordinacija ministara obrazovanja i nauke/znanosti u FBiH o reformi udžbeničke politike i saradnji u oblasti razvoja karijerne orijentacije

0
12

20160518_113223

Goražde – Peta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavala federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, održana je u srijedu 18.05.2016. godine u Goraždu, u zgradi Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde. Sjednici su prisustvovali ministri, odnosno predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko- podrinjskog, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo.

Razmatrano je pitanje reforme udžbeničke politike, gdje je utvrđena neophodnost za efikasnijim i ujednačenijim reguliranjem ove oblasti, kao i potreba ujednačavanja NPP-ova u kantonima. Također, razmatrana je i procedura odobravanja udžbenika te istaknuta potreba za poboljšanjem kvalitete i smanjenjem broja odobrenih udžbenika. Koordinacija ministara je utvrdila i Smjernice o udžbenicima koje će uskoro biti upućene u daljnju proceduru.

Prema riječima federalne ministrice obrazovanja i nauke dr.sc. Elvire Dilberović, primarni cilj Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti u Federaciji BiH jeste izjednačiti obrazovne politike u kantonima na nivou Federacije BiH s ključnim kompetencijama kao što su: medijska pismenost, pluralističko građansko društvo, poštivanje različitih spolova i nacionalnih manjina, uvođenje inkluzivne nastave, odnosno reforme sa jasnim ishodima koje će osposobiti učenike za potrebe tržišta rada. „Naime, nelogično je da u Federaciji BiH imamo razlike u obrazovnim politikama. Na svu sreću, mi u Koordinaciji ministara imamo ministre koji žele da rade i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na izvanrednoj saradnji. Evropskoj uniji moramo pokazati da želimo raditi i da želimo promjene“, kazala je ministrica Dilberović.

Važnost razmatranja pitanja udžbeničke politike i njenog usklađivanja u Federaciji BiH posebno je istakao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko- sanskog kantona mr.sc. Adis Muharemović. „Ovo je dobar način da između sebe koordiniramo aktivnosti, da usaglašavamo naše politike te da na neki način ujednačimo politike obrazovanja u Federaciji BiH“, kazao je ministar Muharemović.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dr.sc. Elvir Kazazović naglasio je značaj koordinirajućeg djelovanja u oblasti obrazovanja u Federaciji BiH kako bi se razmijenilla iskustva i uskladila dosadašnja različitost koja je postojala u okviru zakonskih normativa. „Želimo uskladiti i nastavne planove i programe, jer smo imali dosta različitosti u odnosu na okvirni zakon obrazovanja na svim nivoima. Učestali način komunikacije ministara u budućnosti će dati mnogo toga pozitivnog i mislim da ćemo puno lakše, razmjenjujući iskustva doći do konačnih rješenja“, istakao je ministar Kazazović.

Na sjednici su razmatrane i mogućnosti za realizaciju projekata angažiranja stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, te dogovoreni naredni koraci a radi realizacije ovog projekta s početkom nove školske godine. Koordinacija ministara obrazovanja i nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine je upoznata i sa „Strateškim pravcima razvoja karijerne orijentacije u Federaciji BiH za period 2015-2020. godina“ i Prijedlogom Akcionog plana za njihovu implementaciju, te je podržavajući njihovo provođenje u kantonima u Federaciji BiH potpisan Memorandum o saradnji za razvoj karijerne orijentacije. Koordinacija je informirana i o provođenju usvojenih Preporuka o spriječavanju maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja, te su, uz izražavanje punog opredjeljenje da realizira usvojene preporuke u skladu sa zadatim aktivnostima i rokovima, dogovoreni naredni koraci u ovoj oblasti.

Na sjednici Koordinacije ministara direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva Damir Ovčina održao je prezentaciju o uslugama koje pruža ovaj Centar. Inače, ovo je jedina ustanova u zemlji koja je specijalizirana za obrazovanje djece s problemima vida čiji je cilj da pomaže učenicima procjenom vidnog funkcioniranja kako bi se što bolje snašli u obrazovnom i životnom okruženju.

Posjeta kantonu i školi

Naime, ovo je ujedno bila i prva zvanična posjeta Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde federalne ministrice obrazovanja i nauke dr.sc. Elvire Dilberović, za koju je prije početka sjednice upriličen prijem u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde. Na sastanku je resorni ministar Damir Žuga govorio o zakonskoj regulativi u procesu obrazovanja na području ovog Kantona, kao i o dosadašnjim projektnim aktivnostima koje su provedene u oblasti obrazovanja.

„Ministar Žuga veoma dobro predstavlja ovaj kanton i grad Goražde. Zadovoljstvo mi je bilo čuti da je zakonska regulativa, a koja je u vezi sa reformama obrazovanja u FBiH, u ovom kantonu prilično zaokružena. Naravno, kao i u nekim drugim kantonima još uvijek nemamo jasno definirane ciljeve u visokom obrazovanju, što zavisi od kapaciteta kako finansijskih, tako i ljudskih resursa. Ja se nadam da ćemo kroz Koordinaciju ministara riješiti to pitanje“, kazala je federalna ministrica.

Kantonalni ministar Damir Žuga izrazio je zadovoljstvo posjetom federalne ministrice Bosanko-podrinjskom kantonu. „Ovom prilikom, u ime ovog Ministarstva i obrazovnih ustanova, zahvalio bih se federalnoj ministrici na cjelokupnoj pomoći u pogledu sufinansiranja projekata u svrhe obrazovanja. Evo, danas je u našem kantonu i peta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH. Mislim da je ovo jedna ekipa ministara koja će sigurno ostaviti traga u pogledu pozitivnih reformi u obrazovnom sistemu cjelokupne Federacije BiH“, kazao je ministar Žuga

Tokom posjete ovom kantonu ministrica Dilberović obišla je i Osnovnu školu „Fahrudin Bahro Baščelija“, odnosno odjeljenje učenika sa posebnim potrebama ove škole, čije projekte opremanje kabineta i podršku realizaciji inkluzivnog obrazovanja kontinuirano podržava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

(sda.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime