Kontinuitet genocida i tragična sudbina Šahina Hodžića: Kao dječak preživio Višegrad, ubijen u 56-oj godini u padu Srebrenice (Foto)

0
0

mersed-devleta-112

Višegrad – Uz posmrtne ostatke 56-godišnjeg Šahina Hodžića u masovnoj grobnici na deponiji u Kozluku kod Zvornika pronađeni su češalj, tabakera, pertle, pantalone i crna potkošulja.

Uz posmrtne ostatke 56-godišnjeg Šahina Hodžića u masovnoj grobnici na deponiji u Kozluku kod Zvornika pronađeni su češalj, tabakera, pertle, pantalone i crna potkošulja.

Tabakeru i češalj, u najlonskoj vrećici, u Identifikacijskom projektu Podrinje u Tuzli, nakon što je potvrdila identifikaciju svog babe koji će biti ukopan 11. jula u Potočarima, preuzela je Devleta Selimović. Zajedno s njom bio je i Mersed Hodžić, Šahinov unuk i Devletin bratić.

Devleta nam govori da je njen rahmetli babo rođen u Višegradu, te da je bio jedino dijete iz ove porodice koje je preživjelo glad, Drugi svjetski rat i zločine u ovom mjestu. Veli da se njegova majka preudala kako bi Šahina spasila od smrti. I u tome je uspjela. Doselili su u Trubare kod Srebrenice i tu je Šahin živio do jula 1995. godine kada je pala Srebrenica.

– Bio je zajedno sa nama u Potočarima. Tu je ostao kad su odvajali žene i djecu. Odvojili su ga vojnici, a mi smo otišle autobusima. Moja braća su tada otišla preko šuma. On je bio malo stariji, pa je mislio da ga neće dirati, da će ga pustiti da ide – prisjeća se Devleta događaja do 12. jula 1995. godine, kada je posljednji put vidjela oca.

Dvojica braće koji su krenuli šumama bili su 1960. godište i 1958. godište. Njih dvojicu je posljednji put vidjela u Srebrenici kada su se razdvojili. Oni su otišli prema Šušnjarima, a potom šumama prema slobodnoj teritoriji, dok se ostatak porodice zaputio prema Potočarima.

mersed_devleta_pronadjeno1

– Mlađeg brata Sabita smo pronašli i ukopali. A Smajila, Mersedovog oca, još nisu našli. Otac je pronađen u Kozluku i tijelo je gotovo kompletno – govori nam Devleta, koja je osim dvojice braće imala i dvije sestre.

Jedna sestra je odselila u Ameriku, dok je druga preminula prije nekoliko godina. Devleta sada živi u Tinji kod Srebrenika, gdje je zajedno s mužem izgradila kuću. Ima dvoje djece, a muž joj je preminuo prošle godine.

– Teško danas živim. Djeca su završila škole. Ne rade. Imam nešto malo penzije, 150 maraka. Od toga nekako i živimo – govori nam Devleta.

Dvoje djece ima i Mersed, koji danas živi u Tinji kod Srebrenika i radi u kompaniji Bingo. Jedan sin ima četiri i po godine, a drugi četiri mjeseca. Mersed, a sada i njegovi sinovi, jedini su muški potomci iz ove familije, koja je porijeklom iz Višegrada.

– Obnovio sam kuću u Srebrenici i odlazim povremeno u Trubare. Idem kad god mogu. Ako mi zaboravimo naše rodne krajeve, ko će onda voditi brigu o našim mjestima. To je naša obaveza – govori nam Mersad.

Uprkos genocidu u Višegradu, a potom i u Srebrenici, ova porodica danas ima trojicu muških potomaka.

mersed-devleta-111

(S. Karić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime